Payrollbedrijven hebben onder invloed van wet- en regelgeving een transformatie doorgemaakt. Traditionele payrollbedrijven zijn er niet of nauwelijks meer. Brisker Group, Staff capital groep en Repay HRM vertellen welke transformatie zij hebben doorgemaakt. Een analyse van de veranderde markt.
Dit artikel is gebaseerd op de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2022 die is gepubliceerd en online beschikbaar is voor abonnees van Flexmarkt pro.
De geschiedenis heeft vaker aangetoond dat in crisistijden creatieve en ondernemende ideeën ontstaan. En crisis was het bij de payrollers, onder meer door de komst van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in 2020 en het rapport-Borstlap. Hoe vonden die vroegere payrollorganisaties een uitweg uit de malaise?
Brisker Group: fullservice dienstverlener
Brisker Group heeft de strategische switch gemaakt naar fullservice dienstverlener, zegt ceo Elcke Jansen. “Daar waren we overigens al ruim voor de aankondiging van de Wab mee bezig. Simpelweg omdat onze klanten steeds meer behoefte hadden aan bredere ondersteuning dan in de vorm van bijvoorbeeld payroll alleen.” Brisker Group biedt nu niet alleen méér mogelijkheden op het gebied van contractvormen en verlonen. Van payroll-nieuwe-stijl en uitzenden tot freelancen en zzp. Maar ook tal van aanpalende diensten. “Zoals juridisch werkgeverschap, risicodragerschap, allocatie, consultancy en boekhouding”, zegt Jansen.
Staff capital groep: 5-merken strategie
Staff capital groep heeft ook een transformatie doorgemaakt, al noemt ceo Rick Simons zijn organisatie op dat gebied een wat vreemde eend in de bijt. “Dat heeft alles te maken met de rol van technologie in onze proposities. We hebben onszelf dan ook niet ontwikkeld tot HR-bedrijf, maar tot HR-techbedrijf. Onze circa twintig ontwikkelaars bouwen vrijwel alles zelf, waardoor we met techniek – vertaald naar ‘platformen’, het verschil willen maken in onze propositie.” Staff capital groep is eind 2021 overgestapt op een zogeheten vijfmerkenstrategie. Het ‘oude’ Payroll Select is een van die vijf merken.
Repay HRM: Huis van HRM
Het Huis van HRM. Zo omschrijft Repay HRM haar eigen dienstverlening. De van origine payroller is al een jaar of zeven geleden begonnen met een grootscheepse transformatie, zegt directeur en eigenaar Hans Vlugt. “Voor een deel kwam dat door geluiden uit de politiek. Payrollen had destijds al een negatieve lading. Men wilde het verbieden, er was geen wetgeving, et cetera.
Daarnaast zoeken klanten volgens hem steeds vaker naar één partij die een totaalconcept biedt op het gebied van HRM-diensten.” Zo is Repay HRM uitgegroeid tot organisatie waar klanten tegenwoordig alles onder één dak kunnen vinden (uitzenden, payrollen, zzp-contractmanagement en salarisadministrati).
…Klik hier om het hele artikel te lezen…
Dit is een bewerkte versie van het artikel, geschreven door Paul Poley, dat is gepubliceerd in de juni-editie van Flexmarkt magazine. Flexmarkt magazine is ook digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.
Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.
Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)