Cao-onderhandelingen postbezorgers mislukt

0

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de postbezorgers van onder meer Sandd en Selekt Mail zijn maandagavond vastgelopen.

Punt van conflict was het aanbieden van arbeidscontracten. De werkgevers beraden zich op juridische stappen tegen de staat, nu zij bij het uitblijven van een cao wettelijk verplicht zijn al volgend jaar de postbezorgers een arbeidscontract aan te bieden.

De vakbonden wilden dat voor oktober 2013 80 procent van de bezorgers werkt op basis van een arbeidscontract. Nu werken zij veelal op freelancebasis. De werkgevers, verenigd in de Werkgeversvereniging postverspreiders Nederland (WPN), stellen dat het in de huidige marktsituatie niet te betalen is alle postbezorgers een arbeidscontract aan te bieden. Bovendien zitten de postbezorgers daar volgens de werkgevers ook niet op te wachten.

Nu de onderhandelingen zijn mislukt, zitten de werkgevers in een lastige positie. Volgens de oude cao moesten zij geleidelijk steeds meer postbezorgers een arbeidscontract aanbieden. Einddoel was dat in oktober 2012 80 procent zou werken op basis van een arbeidscontract. De bonden zegden die cao tussentijds op, omdat de werkgevers de tussendoelen niet haalden.

In de onderhandelingen over een nieuwe cao waren de bonden bereid de termijn met een jaar te verlengen, aldus Egon Groen van FNV Bondgenoten. Dat hebben zij maandag in een eindbod neergelegd. Maar volgens de WPN heeft onderzoek uitgewezen dat dat niet haalbaar is. Als er geen nieuwe cao wordt afgesloten, zijn de postbedrijven echter wettelijk verplicht alle bezorgers per januari 2011 een arbeidscontract aan te bieden.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer