DPA ziet omzet dalen door krapte op arbeidsmarkt

1

DPA boekte in het eerste halfjaar een omzetverlies van -11% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De grootste uitdaging om weer te groeien ligt in het vinden van de schaarse gespecialiseerde, hoogopgeleide professionals, zo stelt de detacheerder. 

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die DPA vandaag heeft bekendgemaakt.

In het eerste halfjaar van 2021 daalde de omzet met -11,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 63,4 miljoen euro. De onderliggende resultaten zijn daarentegen solide. Zo is de brutowinst gestegen met 3,9% naar 21,1 miljoen euro. En de brutomarge steeg van 28,4% in het eerste halfjaar 2020 naar 33,3% in de eerste helft van dit jaar.

Krapte arbeidsmarkt

Arnold van Mameren, CEO van DPA, wijt in een toelichting op de halfjaarcijfers het omzetverlies aan de krapte op de arbeidsmarkt. “Dit zijn cijfers met twee gezichten. Enerzijds laat DPA zien dat het in staat is om solide financiële resultaten te behalen in een zeer uitdagende arbeidsmarkt. De vraag naar DPA-professionals blijft onverminderd groot en resulteert ook in mooie nieuwe projecten. Het cluster Legal & Public laat een mooie groei zien door het toeslagenproject bij de Belastingdienst en de TOZO-projecten bij gemeenten. Het cluster Banking heeft daarentegen te maken met een zeer uitdagende bancaire sector waar een verschuiving gaande is van de vraag van junior naar medior/senior professionals. Deze groep professionals is nog schaarser dan de meer junior professionals.
“We merken ook de structurele verkrapping van de arbeidsmarkt, vooral gedreven door de toenemende schaarste aan gespecialiseerde, hoogopgeleide professionals.”

Lees ook:

Investeren in professionals

Het aantal professionals in loondienst nam dan ook fors af van 1.092 per 30 juni 2020 naar 973 per 30 juni 2021. Na de daling van het aantal professionals in 2020 als gevolg van de COVID-19-pandemie zorgt de huidige krapte op de arbeidsmarkt er nu voor dat het aantal professionals in 2021 stabiliseert. Het is een uitdaging om verdere groei te realiseren, zo stelt DPA.
Doordat DPA naar eigen zeggen haar medewerkers zo flexibel mogelijk inzet en de vraag naar onze professionals hoog is, is de ‘bankzit’ beperkt gebleven en de productiviteit op een hoog niveau gehouden.

Van Mameren: “Om in het tweede halfjaar te kunnen groeien, zijn verdere investeringen nodig in onze interne organisatie en in marketing. Om goede professionals aan ons te verbinden, blijft DPA dan ook onveranderlijk investeren in de organisatie en de competenties van onze medewerkers.” DPA werkt naar eigen zeggen aan ontwikkeling van haar professionals door persoonlijke begeleiding, opleidingen en trainingen.

Geen omzetherstel

De omzetdaling in het eerste half jaar komt niet geheel onverwachts. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet van DPA namelijk met bijna -15%. Die omzetdaling was volgens DPA te wijten aan de ‘aanhoudend onzekere omstandigheden’.
Over heel 2020 kwam de omzet uit op € 135,1 miljoen, een omzetdaling van bijna -11% (Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2021).

 

VvDN MarktMonitor

Uit de meest recente MarktMonitor van de VvDN blijkt dat de omzet van Nederlandse detacheerders over het tweede kwartaal van dit jaar is gestegen met 1,4% in vergelijking tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
De omzet steeg met name in de zorg en de medische sector door vraag vanuit de overheid door de pandemie. De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) verwacht dat de komende maanden ook andere sectoren zich verder herstellen.

Minder leegloop

Volgens de VvDN MarktMonitor is het percentage ‘leegloop’, gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht, ook verder gedaald bij de Nederlandse detacheerders. Ten opzichte van een jaar daarvoor is dit aantal zogenaamde ‘bankzitters’ met ruim 51% afgenomen tot 3,7%. Dat de ‘leegloop’ zo fors is gedaald ten opzichte van vorig jaar komt vooral doordat er voor professionals in dienst weer meer opdrachten zijn.

Omzetstijging verwacht

Fred Boevé, bestuurder VvDN, is positief over de nabije toekomst van de detacheringsmarkt: ‘Onze sector maakt zich op voor een sprint. Waar er toch vorig jaar sprake was van wat terughoudendheid zien we nu het tij keren. De laatste maanden zien we al behoorlijk wat opdrachtgevers die gestart zijn met het zoeken van medewerkers. Het gevolg is dat de komende kwartalen de werkgelegenheid bij detacheerders ook flink zal toenemen en dit zal zich vertalen in een verder stijgende omzet voor de gehele sector. Waarbij moet worden aangetekend dat er op dit moment een fikse toename is van het aantal detacheringsbureaus. De omzet zal dus verdeeld worden over meerdere partijen.’

 

 

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

1 reactie

  1. Wat een onzin. Iedere gespecialiseerde uitzender/detacheerder in Nederland heeft moeite met het zoeken & vinden van professionals. Velen hebben desondanks in de 1e helft van 2021 een sterke groei ten opzichte van dezelfde periode 2020 laten zien. Er is bij DPA denk ik een andere verklaring voor de krimp dan de krapte op de arbeidsmarkt.

Reageer