Opnieuw flinke omzetdaling detacheerder DPA

0

Door de ‘aanhoudend onzekere omstandigheden’ heeft DPA opnieuw een fors omzetverlies geboekt in het eerste kwartaal van 2021 (-15%).

Dat blijkt uit de resultaten die DPA vorige week heeft bekendgemaakt.

De omzet kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op € 32,1 miljoen, een omzetdaling van -14,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daar staat tegenover dat de brutowinstmarge relatief is gegroeid. De brutowinst bedroeg € 10,8 miljoen, wat neerkomt op een brutomarge van 33,6% (was in dezelfde periode vorig jaar 31,2%). De EBITDA (bedrijfsresultaat/operationele winst) bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar € 4,9 miljoen, oftewel 15,3% (was in dezelfde periode vorig jaar 16%).

Geen omzetherstel

Met de omzetdaling van bijna -15% in het eerste kwartaal van dit jaar is er dus nog geen sprake van herstel van de omzet van DPA. In het vierde kwartaal van 2020 was er een omzetverlies van bijna -19% en in het derde kwartaal van 2020 van de omzetdaling -14%.
Over heel 2020 kwam de omzet uit op € 135,1 miljoen, een omzetdaling van bijna -11%.

Uitdagende markt

DPA spreekt zelf van ‘lagere, maar solide kwartaalresultaten in een uitdagende detacheringsmarkt’. Arnold van Mameren, ceo van DPA, zegt in een toelichting op de resultaten. “Per saldo zijn we de afgelopen periode goed doorgekomen, maar de onzekerheden blijven groot. DPA heeft laten zien goed in staat te zijn om flexibel en adequaat te acteren in de zeer uitdagende detacheringsmarkt.”

Daling gedetacheerden

Het aantal professionals in loondienst nam door de coronacrisis fors af: van 1.196 per 31 maart 2020 naar 987 per 31 maart 2021 (-17%). DPA had op fulltime basis eind maart 160 zzp’ers onder contract. Dat is meer dan een kwartaal eerder, maar 30 minder dan een jaar geleden. Het aantal interne medewerkers daalde in een jaar tijd met bijna een kwart (naar 139).

DPA noemt de vooruitzichten onzeker, maar zegt te investeren in marketing en de interne organisatie ten behoeve van gerichte groei in 2021.

Lees ook: Investeerder Gilde wil detacheerder DPA overnemen

VvDN Marktmonitor

Vorige week werd bekend dat ook detacheerder Brunel nog geen omzetherstel wist te boeken in het eerste kwartaal van 2021. Daarmee presteren zowel Brunel als DPA minder goed dan gemiddeld in de detacheringsmarkt. Volgens de VvDN Marktmonitor is de omzet van detacheerders in Nederland aan het eind van 2020 flink gestegen. Het wachten is op de uitkomsten van de VvDN Marktmonitor over het eerste kwartaal van 2021. Die wordt wordt a.s. woensdag gepubliceerd.

Vooruitzichten flexondernemers in coronatijd

Flexmarkt sprak met vier flexondernemers over het turbulente jaar 2020 en hun verwachtingen voor dit jaar. Dit is een bundeling van interviews met Johan Bogaard (Vibe Group), Marjolein van de Veerdonk (WerkTalent), René Louwers (Orion Engineering) en Wies van ’t Slot (365Werk). Ontvang deze GRATIS download.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer