Detacheerder DPA boekt fors omzetverlies door corona

0

DPA heeft vorig jaar veel last gehad van de coronacrisis. De detacheerder boekte in het vierde kwartaal zelfs een omzetverlies van -19%. Over heel 2020 is het omzetverlies -11%.

Dat blijkt uit de resultaten die DPA Group vandaag heeft bekendgemaakt.

De omzet van DPA kwam in het vierde kwartaal uit op € 32,7 miljoen, een omzetverlies van bijna -19%. Dit nadat in het derde kwartaal ook al een forse omzetdaling werd geboekt (-14%). De detacheerder heeft echter ook in het vierde kwartaal de brutowinst en de EBITDA (bedrijfsresultaat/operationele winst) relatief goed op peil weten te houden.

De omzetdaling over het eerste half jaar van 2020 viel nog mee (-5%), omdat in het eerste kwartaal van vorig jaar – grotendeels voor de coronacrisis – nog een omzetgroei van +2,5% is geboekt. Over heel 2020 kwam de omzet uit op € 135,1 miljoen, een omzetdaling van bijna -11%.

Stresstest doorstaan

Arnold van Mameren, CEO van DPA, zegt in een toelichting op de jaarcijfers onder meer: Na een uitstekende start werd 2020 al snel overschaduwd door het coronavirus en de anderhalvemetereconomie. Dit zorgde voor vraaguitval en uitstel van projecten en had vrijwel meteen impact op de resultaten. Desondanks wist DPA goed koers te houden en dat is terug te zien in de financiële prestaties.” Door de coronacrisis was er in 2020 extra aandacht voor kostenbeheersing. Mede door daling van de (directe) kosten bleef bleef de brutomarge stabiel.
Alle clusters kregen door corona in meer of mindere mate te maken met vraaguitval. Vooral tussen april en oktober zorgde dit voor een daling van het aantal opdrachten. Toch stelt Van Mameren dat ‘het businessmodel van DPA de stresstest heeft doorstaan’.

Overname door Gilde

Om onze marktpositie te versterken, willen we in 2021 vol inzetten op onze groeiambities. Hiervoor hebben we een sterke, strategische sparringpartner gevonden in Gilde Equity Management. Indien mogelijk willen we onze portefeuille verder verrijken door geselecteerde overnames.

Minder medewerkers

Door de aanhoudende vraaguitval en onzekerheid liep het aantal medewerkers fors terug. Ultimo 2020 had DPA 982 professionals in loondienst (ultimo 2019: 1.266 professionals). Op 31 december 2020 waren 132 interne medewerkers in dienst van DPA (31 december 2019: 178). Verder had DPA op fulltime basis 143 zzp’ers onder contract (31 december 2019: 179).

VvDN MarktMonitor

DPA Group presteert – net als die andere grote detacheerder Brunel  – daarmee minder goed dan gemiddeld in de detacheringsbranche. Volgens de recent gepubliceerde MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), steeg de omzet van detacheerders in het vierde kwartaal van 2020 met 2,5% vergeleken met het vierde kwartaal van 2019. Over het hele jaar genomen is de omzet van detacheerders in 2020 ten opzichte van 2019 gemiddeld met slechts -0,4% gedaald.

 

Vooruitzichten flexondernemers in coronatijd

Flexmarkt sprak met vier flexondernemers over het turbulente jaar 2020 en hun verwachtingen voor dit jaar. Dit is een bundeling van interviews met Johan Bogaard (Vibe Group), Marjolein van de Veerdonk (WerkTalent), René Louwers (Orion Engineering) en Wies van ’t Slot (365Werk). Ontvang deze GRATIS download.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer