FlexTopGroeiers gefeliciteerd!

0

Op 6 juni verscheen de 19de editie van de Flexmarkt top 100 Omzetranglijst (voor abonnees toegankelijk). De Omzetranglijst geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de flexbranche in Nederland. Dit jaar staan er relatief veel flexondernemingen in die een omzetdaling rapporteren. Daartegenover staan juist flexondernemingen die spectaculaire stijgingen wisten te realiseren in 2023 in vergelijking met 2022. Dat zijn de FlexTopGroeiers.

Voor vijf verschillende omzetklassen wordt gekeken naar de snelste groeier ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarnaast wordt er een FlexTopgroeier benoemd in het segment Msp/Broker.

Tromgeroffel……, wie zijn de FlexTopgroeiers van de Omzetranglijst 2024?

Segment > 500 miljoen

In het segment > 500 miljoen euro omzet is dit OTTO Workforce geworden. De onderneming realiseerde een groei van 12,9% ten opzichte van 2022 en hield daarmee andere grote uitzendorganisaties achter zich.

Ceo Frank van Gool verklaart deze groei als volgt: “De groei is hoofdzakelijk organisch. Het aantal uren is toegenomen. We zetten steeds meer krachten fulltime in. Meer dan 50 procent van onze mensen werkt in onbepaaldetijdcontracten, met gegarandeerde uren van 32 of meer. Wat ook meespeelt: onze bestaande klanten groeien en wij groeien met hen mee. En in 2023 hebben we er weer nieuwe klanten bij gekregen. Zo blijven we continu groeien. Tot slot speelde er in 2023 ook een salariseffect mee.”

Segment 150 – 500 miljoen

In het segment daaronder was het een spannende strijd tussen The Specialist Group en Carriere Holding. De eer gaat naar The Specialist Group dat een groei van 25,6% realiseerde en uitkwam op een omzet van € 249,6 miljoen.

Volgens ceo Sil Hoeve is deze groei vooral te danken aan ‘de goede mensen’: “Het zijn onze medewerkers die het doen, het is onze eigen ambitieuze, frisse cultuur die ons onderscheidt van andere organisaties. Of je nu onze vestiging in Moerdijk, Drachten of Hoogeveen bezoekt, je vindt er nuchtere, hardwerkende medewerkers en een leuke sfeer. Wij kennen echt een high-performancecultuur. Onze medewerkers verleggen continu hun grenzen. We zijn daarbij niet alleen blij met wat we nu doen, maar richten ons ook op de lange termijn.”

Segment 50 – 150 miljoen

In dit segment was er een partij die er met kop en schouders bovenuit steekt: Hero. De bemiddelaar van interim professionals realiseerde een groei van 48,7%. De omzet tikte net de € 125 miljoen niet aan. Maar met dergelijke groeicijfers is Hero volgend jaar een segment hoger terug te vinden in de Omzetranglijst.

Ceo Jeroen de Vries verklaart de snelle groei als volgt: “Het klinkt misschien wat flauw, maar het begint met ambitie. Wij willen het grootste, mooiste en beste bedrijf van de flexmarkt worden dan wel blijven. En dat doen we met die bijzondere, eigen cultuur. Dat is echt de belangrijkste sleutel van ons succes. De rest is daarvan afgeleid.”

Segment 20 – 50 miljoen

In dit segment zitten verschillende spectaculaire groeiers. Wat te denken van Jansen & De Wit, dat met 42,9% groeide. Of Staan Finance dat een groei van 42,1 noteerde. Toch was er een duidelijke winnaar: Unit U. De detacheerder in de procesindustrie werd net als vorig jaar FlexTopGroeier. Zo spectaculair als vorig jaar – 269% – was de groei dit jaar niet. Niettemin is een groei van 79,4% zeer indrukwekkend.

Oprichters Bas Lissenberg en Robert Samsom over dit nieuwe succes: “Het klinkt afgezaagd, maar we doen meer van hetzelfde. Het tij zit mee. We zitten midden in een energietransitie. Opdrachtgevers bouwen nieuwe fabrieken voor biobrandstoffen, investeren in CO2-reductie, waterstof, groene ammoniak. Het investeringsniveau is gigantisch en de vraag naar technisch opgeleide mensen is enorm. Zodra we een nieuwe opdrachtgever hebben, zit daar weer een nieuwe medewerker van ons als ambassadeur. Die draagt weer anderen aan, zodat onze share of wallet bij opdrachtgevers steeds toeneemt. We bouwen een goede naam op en dat zorgt voor een vliegwieleffect.”

Segment <20 miljoen

Traditioneel zitten (begrijpelijkerwijze) de grootste groeiers in dit segment. Twee ondernemingen noteerden een groei van boven de 100%. Just Good People en Freep. Maar het is die laatste, die met een groei van ruim 103%, met de eer strijkt.

Een ruime verdubbeling dus van de omzet ten opzichte van 2022 voor Freep. Oprichters Haike Spek en Ruben Hoogervorst blijven er nuchter onder: “Het is in onze markt een stuk makkelijker om te groeien van 9 naar 19 miljoen dan van 100 naar 200 miljoen. Maar we vinden het natuurlijk wel heel cool dat we de snelste groeier zijn. Geloof het of niet, groeidoelstellingen hebben we niet echt. Veel belangrijker vind ik dat onze dienstverlening steeds beter wordt. En dat is bij snelle groei wel een aandachtspunt. Er valt weleens iets van de wagen.”

FlexTopGroeiers 2024 omzetranglijst flexmarkt

Brokers / Msp’s

Voor brokers / msp’s is er een aparte categorie. Deze ondernemingen zijn uiteraard in alle omzetcategorieën terug te vinden, vaak met hoge groeicijfers. En alleen al in de top 10 van de Omzetranglijst bevinden zich vier brokers/msp’s: HeadFirst Group, Magnit NL, Circle8 Group en Nas Squared. Maar de FlexTopGroeier in deze categorie bevindt zich net in het segment eronder. Flextender kroont zich net als vorig jaar, met een groei van 70%, tot FlexTopGroeier.

Directeur Jaap Jan Westland stelt dat het succes van het bedrijf vooral schuilt in het model: “We hebben maar één verdienmodel, dat is de opslag voor een succesvolle match. In onze visie kun je opdrachtgevers én leveranciers het best bedienen vanuit een onafhankelijke positie. Dan heb je geen belang bij bepaalde kandidaten. Bij ons kan iedereen reageren op een opdracht en krijgt een gelijke kans.”

Van harte gefeliciteerd

De redactie van Flexmarkt feliciteert alle FlexTopGroeiers van harte. In de komende weken zullen op deze site interviews met alle FlexTopGroeiers gepubliceerd worden.

De Omzetranglijst 2024 is hier beschikbaar voor abonnees. Ben je (nog) geen abonnee? Meld je dan hier aan.

Over Auteur

Reageer