FNV waarschuwt voor nieuwe Cyprus-constructie

0

FNV Bondgenoten heeft vandaag een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd om te waarschuwen voor de praktijken van het uitzendbureau AFMB, dat met een nieuwe Cyprus-route komt.

AFMB is de drijvende kracht achter de ‘Cyprus-constructie‘. Het bureau heeft aangekondigd met een nieuwe variant hierop te komen.

Buitenlandse chauffeurs
AFMB liet aanvankelijk Nederlandse chauffeurs via Cyprus in Nederland werken. De SVB had eerder een einde gemaakt aan deze schijnconstructie, de zogenoemde ‘Cyprusroute’, door een premieplicht op te leggen aan AFMB en zijn opdrachtgevers.
In een brief die FNV Bondgenoten onder ogen is gekomen (zie bijlage), deelt AFMB als reactie hierop mee dat het voortaan geen Nederlandse chauffeurs, maar Poolse, Tjechische, Roemeense en Bulgaarse chauffeurs via Cyprus bij Nederlandse opdrachtgevers zal gaan plaatsen. Als motivatie geeft AFMB dat daarmee voor opdrachtgevers ‘exorbitante’ besparingen gerealiseerd kunnen worden. AFMB ziet het leveren van chauffeurs met een vreemde nationaliteit voor binnenlands transport als een legale uitbreiding van haar diensten.

Schijnconstructie
Eerste onderhandelaar Transport en Logistiek  Egon Groen van FNV Bondgenoten vindt dit standpunt van AFMB beneden alle peil. ‘De SVB heeft op ons aandringen eerder duidelijk gemaakt dat we in Nederland niet gediend zijn van dergelijke schijnconstructies.’
Dat door de nieuwe Cyprus-constructie Nederlandse chauffeurs dreigen te worden ontslagen, zegt ook AFMB te betreuren. Volgens AFMB is dit het ‘vermoedelijke gevolg’ van de stellingname van onder meer FNV dat Nederlandse chauffeurs via Cyprus laten werken, verboden zou moeten worden.


FNV Bondgenoten vraagt in een brief aan minister Asscher (zie bijlage) om het UWV te instrueren alert te zijn en om de beleidsregels rond ontslag strikt toe te passen, mocht het UWV worden geconfronteerd met deze constructie. Bovendien vraagt de bond aan de minister om contact te zoeken met zijn collega’s in Polen, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije en Cyprus om ook deze schijnconstructie hoe dan ook onmogelijk te maken.

 

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer