Als een ondernemer gebruik maakt van werknemers van derden, is het mogelijk dat deze ondernemer aansprakelijk wordt gesteld voor de verschuldigde belastingen en premies sociale verzekeringen.
Wanneer echter de urenbriefjes ontbreken en de ondernemer dus niet kan controleren of hij voor het juiste bedrag aansprakelijk is gesteld, kan de gehele aansprakelijkstelling van tafel gaan.
De feiten
Een man heeft samen met zijn echtgenote een onderneming in aardappelproducten. In de periode 2000 tot en met 2004 heeft hij voor diverse werkzaamheden uitzendkrachten ingeleend van een uitzendbureau.
Bij het uitzendbureau is een boekonderzoek ingesteld naar de aanvaardbaarheid van de aangiften loonbelasting over de periode van 12 oktober 1999 tot en met 30 september 2003. De inspecteur heeft daarbij slechts een gebrekkige loonadministratie en een verkoopboek aangetroffen; een urenadministratie per werknemer ontbrak.
Aan het uitzendbureau zijn naheffingsaanslagen loonbelasting en premie volksverzekeringen opgelegd. Het uitzendbureau heeft deze naheffingsaanslagen niet betaald. Vervolgens zijn de inleners aansprakelijk gesteld voor de betaling van de naheffingsaanslagen.
Geschil
Ook de ondernemer is aansprakelijk gesteld. Het gaat in deze zaak om de vraag of de man terecht en voor het juiste bedrag aansprakelijk is gesteld. De man vindt dat er onvoldoende gegevens zijn voorgelegd. Bij gebrek aan informatie betwist hij de juistheid van de naheffingsaanslagen. Hij heeft beroep ingesteld bij de rechtbank.
Beslissing
De rechtbank is van oordeel dat de bewijslast op de ontvanger ligt: hij moet aannemelijk maken dat de ondernemer terecht tot het juiste bedrag aansprakelijk is gesteld. De rechtbank acht het beroep van de ondernemer dan ook gegrond en vernietigd de beschikking aansprakelijkstelling.
LJN: BI0100
, Rechtbank Breda, AWB 07/2481