Illegale uitzendbureaus volgend jaar hard aangepakt

2

Uitzendbureaus kunnen vanaf volgend jaar harde sancties verwachten als ze niet zijn geregistreerd in het handelsregister. De boete bedraagt de eerste keer 12.000 euro per werknemer en kan oplopen tot 36.000 euro als de uitzender een derde keer is betrapt.

 

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij wil fraude op de arbeidsmarkt hard aanpakken. Zo is nog een wetsvoorstel in de maak, waardoor werkzaamheden van niet-geregistreerde uitzendbureaus kunnen worden stilgelegd. Ook kan zo’n hoge dwangsom worden opgelegd dat het voortbestaan van het bedrijf in gevaar komt.

Malafide
Kamp kondigde begin dit jaar al de registratieplicht voor uitzendbureaus aan om malafide koppelbazen, die veelal arbeidsmigranten uitbuiten, aan te pakken. De hardere aanpak geldt eveneens voor bedrijven die personeel inlenen via de niet-geregistreerde uitzenders. Eerder is ook besloten dat de inlener aansprakelijk gesteld kan worden, zodra de uitzendkracht minder dan het minimumloon krijgt.

Misstanden en onderbetaling 
Tijdens 278 controles in de uitzendbranche in de eerste helft van dit jaar constateerde de Arbeidsinspectie in 61 gevallen misstanden met buitenlands personeel en was sprake van onderbetaling.

Roep om registratieplicht
Brancheorganisaties van uitzendbureaus, de ABU en NBBU, dringen al lang aan op een registratieplicht. Bonafide uitzendbureaus hebben last van oneerlijke concurrentie door illegale praktijken. Tot nu toe zijn circa 2300 uitzendbureaus zelf via de branche gecertificeerd. Dat is naar schatting 35 procent van alle uitzendbureaus.

Hoop op meer transparantie 
De minister hoopt nu met de registratieplicht de uitzendmarkt transparanter te maken. Daarom is ook geregeld dat vanuit het buitenland werkende uitzenders en bureaus zonder vast adres zich kunnen inschrijven in het handelsregister. Malafide uitzenders werken namelijk vaak vanuit het buitenland of zijn ‘mobiel’ omdat ze zaken doen vanuit busjes, waarmee ze uitzendkrachten oppikken en naar het werk brengen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Zoooo daar zullen ze van schrikken…. NOT
    Schijnoplossingen. Illegale uzb’s doen daar niks mee. Waar vraag is naar goedkope krachten komt altijd aanbod. Dat is het mooi van het “economisch” model. Degene die het slimste mensen weet uit te buiten krijgt de klant, want die is het goedkoopst.

  2. Ik dacht dat alle bedrijven al sinds 2010 verplicht ingeschreven moesten worden in het handelsregister. Dus wat die kamp roept is onzin. De bureau,s die zo handelen hebben al maling aan alle regels dus deze zogenaamde aanpak gaat niet werken zoals alles in dit land. Fakepolitiek noemen we dit. ik denk dat we beter de politiiek kunnen afschaffen, dan zal het economisch model er stukken beter uitzien.

Reageer