Malafide uitzendbureaus krijgen het moeilijker

1

In de nieuwe ABU-cao voor uitzendkrachten is afgesproken dat er strenger gecontroleerd zal worden op malafide praktijken in de uitzendbranche. Zo moeten uitzendondernemingen aan meer eisen voldoen om een certificaat voor goed gedrag te krijgen.

 

Ook zal er intensiever gecontroleerd worden door de SNCU, de cao-politie. ‘De lat komt hoger te liggen en het zelfreinigend vermogen gaat omhoog om het kaf van het koren te scheiden’, aldus directeur sociale zaken van ABU Jurriën Koops donderdag tegenover ANP.

Er zijn nu ongeveer 2700 gecertificeerde uitzendondernemingen, waaronder ook niet-leden van de ABU. Door de strengere eisen verwacht Koops dat 600 tot 700 bureaus zich beter moeten gaan gedragen, omdat ze anders hun certificaat kunnen verliezen.

Ook de overheid is alerter op malafide praktijken in de uitzendbranche en de Inspectie SZW treedt harder op. Niet alleen werknemers zijn de dupe van misstanden. Onderbetaling, illegale arbeid, belasting- en premieontduiking leiden eveneens tot oneerlijke concurrentie voor ondernemers die zich wel netjes aan de regels houden.

Per 1 juli heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) een registratieplicht ingevoerd bij de Kamer van Koophandel voor alle werkgevers die arbeidskrachten tegen een vergoeding uitlenen aan anderen. Op verzoek van de Tweede Kamer onderzoekt Kamp nog of herinvoering van een vergunningsplicht in de sector nodig is.

De ABU hoopt dat hierbij wel oog is voor het zelfreinigend vermogen van de branche de komende tijd. Met de strengere certificering wordt volgens Koops vooral meer gecontroleerd op cao-afspraken.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Als die niet gecertificeerde bureaus zich kostenloos aansluiten bij een franchise gever zoals hier regelmatig mee wordt geadverteerd dan zijn ze al een heel eind geholpen. Niet alle niet gecertifeerde bureaus hebben kwade bedoelingen maar het certificeren kost nou eenmaal veel geld en tijd en dit kun je makkleijk ondervangen door je aan te sluiten bij een grotere franchise gever. Sommige vragen hier entree kosten voor maar ik weet uit ervaring dat er hier ook geadverteerd wordt door franchie gevers die geen entree kosten vragen.
    Al met al raad ik iedereen aan die niet gecertificeerd zijn en er niet de middelen voor hebben om te gaan franchisen.

Reageer