Meer doen met menselijk kapitaal in 2023

0

De term menselijk kapitaal moet organisaties duidelijk maken dat de werknemers met hun kennis en kunde de sleutel van het succes van de organisatie zijn. Waarom wordt er dan nogal eens onzorgvuldig met het personeel omgesprongen? Dat vraagt Franziska Szabó (PA Online) zich af in haar column voor Flexmarkt.

Het meest extreme voorbeeld dit jaar is Elon Musk die Twitter overnam tegen het astronomische bedrag van 44 miljard dollar. Als eerste actie ontsloeg hij de helft van het personeel en droeg de andere helft op minimaal ‘hard core’ 40 uur per week op kantoor te werken. Hybride werken werd stante pede uit den boze. Ging je als loyale medewerker daarmee niet akkoord, werd je ontslagen en kreeg je drie maanden salaris mee. De consequentie: weg menselijk kapitaal, weg investering, weg kapitaal.

Natuurlijk is dit een uitzonderlijk voorbeeld. Echter, bij de onboarding gaat het ook nogal eens mis. In deze bizarre tijd van tegenstellingen is de roep om arbeidskrachten nog steeds gigantisch. Ook in 2023 zal dat nog grotendeels het geval zijn. Als tijdens de onboarding nieuwe medewerkers niet of niet goed worden ingewerkt en wel beoordeeld worden op hetgeen ze dus nog niet goed hadden kunnen doen – wat tot mijn verbazing nog steeds gebeurt – dan vindt die medewerker snel weer een andere baan. De organisatie vindt echter niet zo snel weer een nieuwe medewerker. De werving moet weer opnieuw opgestart worden. Dat kost tijd, inzet door medewerkers en of bureaus en dus geld. Weg investering, weg kapitaal.

Kunnen we daarom afspreken dat we het in 2023 beter aanpakken? Vanaf nu behandelen we onze medewerkers zoals we zelf behandeld willen worden. Of we onze personeelsleden nou zien als menselijk kapitaal of niet. Eenmaal verworven  personeelsleden – ongeacht of dit op basis van uitzenden, deta-vast of werving is – behouden we binnen de organisatie door een goede onboarding, door perspectief te bieden en een goede baan, salaris, uitdaging en opleidingsmogelijkheden.
Inderdaad, dat kost geld. Opnieuw zoeken naar personeel ook, zelfs meer. Bedenk hoe je zelf behandeld zou willen worden. In deze wedloop naar personeel kun je je niet veroorloven alleen maar top-down te reageren. Hoe hardleers ook, zelfs Elon Musk heeft dat moeten ondervinden!

Nog een tip: er zijn veel mensen die heel graag willen werken maar bijvoorbeeld vanwege het werken in zware beroepen niet meer fulltime kunnen werken en/of op zoek zijn naar andere werkzaamheden en mogelijkheden. Veelal zijn dit mensen waar je als werkgever echt op kunt bouwen. Geef ze een kans het komende jaar! Wie weet word je verrast met hele loyale werknemers die zich ondanks kleine beperkingen voor de volle 100 procent inzetten.

Menselijk kapitaal dus. Hallo investering, hallo kapitaal.

Deze column van Franziska Szabó (PA Online) is ook te vinden in de december-editie van Flexmarkt magazine.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer