Minder illegale arbeid

0

Bij de controles op illegale arbeid trof de
Arbeidsinspectie in 2007 minder overtredingen aan dan in de jaren ervoor. Dit
blijkt uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie dat vandaag verscheen.
 

Het verslag laat zien dat de aanpak van illegale arbeid vruchten afwerpt. Het aantal overtredingen daalde, van 25 procent van de geïnspecteerde bedrijven in 2005, tot 23 procent in 2006 en 18 procent in 2007. Voor een deel komt dit door het vrije verkeer van werknemers, waardoor bijvoorbeeld Polen hier legaal kunnen werken. Strenge controles en hoge boetes spelen eveneens een rol. Zo is ook in de Chinese horeca de illegale arbeid afgenomen: bij controles in 2005 fraudeerde de helft, vorig jaar was dit 29 procent. In de land- en tuinbouw is het percentage overtredingen gedaald tot 13 procent. In de bouw doet zich een verschuiving voor naar illegaal werkende Bulgaren en Chinezen. In totaal deelde de Arbeidsinspectie vorig jaar voor 49 miljoen euro boetes uit wegens illegale arbeid.
 
Onderbetaling
De Arbeidsinspectie heeft speciaal gelet op onderbetaling van werknemers en stuitte op 75 vermoedelijke overtredingen. Betaling onder het wettelijk minimumloon blijkt echter lastig op te sporen en te bewijzen. In 2008 vinden speciale controles op onderbetaling plaats bij bedrijven waar veel mensen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie werken (zoals Polen). De Arbeidsinspectie zet 24 extra inspecteurs in om illegale arbeid en onderbetaling aan te pakken.
 
 

 • Abonneer u op de gratis nieuwsbrief van flexmarkt.nl.
• Kennismaken met Flexmarkt: bestel nu ons introductieabonnement 3 nummers voor € 9,99.

 
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer