De mobiliteit onder werknemers neemt toe en de vakantie is een uitgelezen moment om over carrière na te denken, ontdekt Randstad in de Werkmonitor.
Werknemers schatten de mogelijkheden om de komende zes maanden een nieuwe baan te vinden minder negatief in, blijkt uit onderzoek van Randstad. Dat betekent dat voor het eerst sinds 2009 de mobiliteitsindex, die de beweeglijkheid op de arbeidsmarkt weergeeft, is gestegen. Tegelijkertijd schatten werknemers de kans dat ze ontslagen zullen worden, lager in dan in 2009. Kortom, ook werknemers zien een broos herstel.
De economische crisis heeft zijn sporen nagelaten. De helft van de ondervraagde werknemers zegt dat hun organisatie negatieve effecten heeft ondervonden van de crisis. Eveneens ruim de helft van de ondervraagden zegt dat de werkdruk in de afgelopen drie maanden nog is toegenomen. Een kwart kan zelfs niet zoveel dagen vrij nemen als hij of zij eigenlijk zou willen, vanwege de overvloed aan werk.
Desondanks smachten de werknemers niet naar vakantie en zijn zij tevreden over de balans tussen werk en privé. Jongeren hebben een relatief grotere behoefte aan vakantie dan ouderen, en hoger opgeleiden denken tijdens hun vakantie vaker aan het werk. Maar toch zegt tweederde van de ondervraagden dat wanneer de deur achter dicht valt en de vakantie begint, elke gedachte aan werk uit hun hoofd verdwijnt. Een paar dagen vrij doet de werknemer goed, stellen de ondervraagden in het onderzoek. Zij kunnen na enkele dagen verlof meer werk verzetten dan daarvoor.