Moeilijke economie raakt Randstad

0

Randstad heeft ook in het laatste kwartaal van vorig jaar last gehad van de moeilijke economische omstandigheden. De omzet van het uitzendconcern kwam daardoor lager uit dan in het laatste kwartaal van 2011 en het nettoverlies liep op.

Randstad meldde donderdag een omzet van 4,2 miljard euro in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat was 3 procent minder dan een jaar eerder. Op vergelijkbare basis nam de omzet per werkdag gemiddeld met 5 procent af. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebit) zakte met 4 procent tot 156,2 miljoen euro. Het nettoverlies nam door afschrijvingen op goodwill en andere eenmalige kosten toe van 16,5 miljoen euro tot 97,4 miljoen euro.

Randstad boekte een operationeel verlies van 78,9 miljoen euro, tegen 53,3 miljoen euro een jaar eerder. Bestuursvoorzitter Ben Noteboom sprak desondanks van een ,,solide” kwartaal. ,,De groei in Azië en Latijns-Amerika hield goed aan en de krimp in Europa nam af”, stipte hij aan. De omzetcijfers van Randstad voldeden aan de verwachtingen van analisten. Het nettoverlies kwam echter onverwacht. Gemiddeld werd een winst van circa 48 miljoen euro voorspeld.

De omzet van ’s werelds op één na grootste uitzendbedrijf daalde het sterkst in Frankrijk, waar de opbrengsten 13 procent lager waren dan een jaar eerder. In Duitsland zakte de omzet met 9 procent, in Nederland met 3 procent. De Spaanse markt zakte met 10 procent in. In Noord-Amerika werd een bescheiden plusje van 1 procent geboekt, terwijl in de andere delen van de wereld gemiddeld een 7 procent hogere omzet werd gehaald.

Veel verbetering lijkt er nog niet in te zitten voor het bedrijf. Ook in januari zakte de omzet per werkdag met 5 procent. Randstad blijft naar eigen zeggen scherp letten op de kosten en verwacht die in het eerste kwartaal iets verder te kunnen verlagen.

In heel 2012 groeide de omzet van Randstad met 5 procent tot 17,1 miljard euro. De nettowinst kalfde met bijna 80 procent af tot 36,7 miljoen euro. Het onderliggende resultaat zakte met 6 procent tot 601 miljoen euro. Randstad wil aandeelhouders een dividend uitkeren van 1,25 euro per aandeel.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer