Opnieuw stagnatie in Belgische uitzendmarkt

0

De Belgische uitzendmarkt is in juni met 0,4% gegroeid vergeleken met een jaar eerder. Daarmee lijkt de groei bij de zuiderburen weer wat tot stilstand te komen. Vergeleken met mei is het aantal gewerkte uren met 1,8% gedaald.

De groei van het aantal uitzenduren trekt zich in België na enkele maanden van heropleving weer terug. In april was die groei met 0,1% bijna tot stilstand gekomen, na een dalende trend in het eerste kwartaal: in maart nog +5,8% ten opzichte van een jaar eerder, in februari +6,1% en in januari +8%. In mei herstelde de groei van de Belgische uitzendmarkt weer naar 5,9%, maar dat herstel lijkt dus niet structureel. In juni is het aantal arbeidsuren in de industrie zelfs licht afgenomen (met 0,1%) ten opzichte van juni vorig jaar. In de dienstensector was de groei 1,1%.

Iets meer groei in VS

Het Belgische beeld is wat extremer dan het Amerikaanse: in de Verenigde Staten was er in juli een groei van 3,3% van het aantal werkende uitzendkrachten vergeleken met juli 2017. De werkloosheid in de VS is in juli weer licht gedaald naar 3,9% (nadat die in juni verrassend weer even was gestegen naar 4,0%) bij een met 1,8% stijgende werkgelegenheid.

Het lijkt erop dat de lage werkloosheidspercentages en de resulterende krapte op de arbeidsmarkten hun uitwerking krijgen op de stagnerende groei van de uitzendmarkten. In Nederland boekte de uitzendmarkt tussen half juni en half juli wel groei, maar minder dan in het eerste halfjaar.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer