PvdA: arbeidsmigranten strenger controleren

2

De PvdA wil oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt door Midden- en Oost-Europeanen harder aanpakken.

 

Foto (ANP): PvdA-kandidaten voor de Tweede Kamer verkiezingen van september 2012

Dat staat in een plan dat John Kersten dinsdag heeft gepresenteerd. Kersten, de afgelopen jaren voorzitter van FNV Bouw, staat op nummer 10 van de kandidatenlijst van de PvdA.

Verder moet er een betere controle komen op de naleving van cao-lonen. Het ontduiken van het minimumloon door constructies met schijnzelfstandigen dient harder te worden aangepakt. Arbeidsmigranten moeten zo snel mogelijk het Nederlands onder de knie krijgen.

Volgens Kersten hebben werknemers uit Oost-Europa er zelf vaak geen belang bij om hun onderbetaling aan de kaak te stellen. Ze zijn bang dat ze hier dan niet aan de slag komen. Daarom zijn scherpe controles, hoge boetes en een lik-op-stukbeleid nodig. Malafide uitzendbureaus en afnemers van uitzendkrachten die de wet overtreden moeten zo nodig kunnen worden beboet met 80.000 euro. Een afnemer die twee keer is beboet wegens uitbuiting, wordt uitgesloten van openbare aanbestedingen.

Uitzendbureaus moeten verplicht worden werknemers Nederlands te leren als ze langer dan drie maanden hier werken. Van arbeidsmigranten mag verwacht worden dat ze ‘een basisniveau Nederlandse taal machtig zijn, aldus het PvdA-plan.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Het is weer verkiezingstijd. En we gaan weer wat roepen.
    ABU, NBBU en SNCU controleren al op CAO lonen.
    NEN en arbeidsinspectie op minimumloon.
    Het probleem zit hem in de zelfstandigen, en die kunnen voor 2 kwartjes per uur werken, want dat bepalen ze zelf. En daar is weinig aan te doen, helaas.

  2. Weer een populistisch artikel dat de ether ingeslingerd is. In veel gevallen is het voor bedrijven noodzakelijk dat de arbeidsmigranten het werk doen, anders wordt het niet gedaan, dat remt de economie. Waar geschoolde vakspecialisten gevraagd worden is het geen kwestie van onderbetaling maar juist overbetaling vanwege enorme netto vergoedingen.

Reageer