Randstad heeft uitstekend jaar gedraaid

0

Randstad is behoorlijk goed hersteld van de coronacrisis. De omzet steeg in 2021 met +20%. Ook Randstad Nederland deed het beter dan gemiddeld in de markt. De krapte en mismatch op de arbeidsmarkt is de grootste uitdaging op dit moment.

Dat blijkt uit de kwartaal- en jaarcijfers die het uitzendconcern gisteren heeft bekendgemaakt.

Randstad mondiaal

Randstad heeft in het vierde kwartaal van 2021 wereldwijd een omzet behaald van ruim € 6,75 miljard. Dat komt neer op een (organische) groei van 16% ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Een forse omzetgroei dus, hoewel deze lager is dan in het derde kwartaal van vorig jaar (+21%) en het tweede kwartaal (+38%).

Over het gehele jaar 2021 boekte Randstad een omzet van ruim € 24,6 miljard. Dat komt neer op een organische omzetgroei van 20% ten opzichte van het eerste coronajaar 2020.

Randstad Nederland

Randstad deed het ook in Nederland ronduit goed. In het vierde kwartaal van 2021 behaalde Randstad Nederland een omzet van € 915 miljoen. Dat komt neer op een (organische) omzetgroei van +16%. Ook in Nederland geldt overigens dat de omzetgroei in de kwartalen daarvoor nog groter was (Q3 2021: +24%).
Opvallend is dat de bemiddeling naar vaste contracten het meest is gegroeid (+58%). Uitzenden & inhouse services groeide met +15% en bemiddeling van professionals (waaronder Yacht) groeide met +19%.

De omzet van Randstad Nederland over heel 2021 kwam uit op ruim € 3,4 miljard. Dat is een (organische) omzetgroei van +21% ten opzichte van 2020.
Daarmee is de omzet van Randstad Nederland weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. De omzet lag in 2021 zelfs 2% hoger dan in 2019.

Daarmee doet Randstad Nederland het beter dan gemiddeld in de markt. Uit de ABU Marktmonitor blijkt dat de gemiddelde omzetgroei van de uitzendbranche in Nederland in 2021 +18% bedroeg.

Randstad Nederland doet het ook beduidend beter dan concurrent ManpowerGroup Nederland, dat begin deze maand de cijfers bekendmaakte.

Vooruitzichten positief

Randstad stelt dat de groei in het vierde kwartaal van 2021 doorzet in het eerste kwartaal van dit jaar. In de eerste weken van het nieuwe jaar zag Randstad de omzet op eigen kracht verder stijgen.

Jacques van den Broek (Randstad)
Vertrekkend Randstad-topman Jacques van den Broek

Topman Jacques van den Broek, die volgende maand vertrekt bij het bedrijf, gaf in een toelichting aan dat het vinden van de juiste mensen momenteel een van de grootste uitdagingen is. Daarnaast sluiten ervaringen van mensen niet altijd goed aan bij de vraag uit de arbeidsmarkt, wat het proces van personeelswerving volgens hem ook anders maakt.

Randstad
Dominique Hermans, algemeen directeur Randstad Nederland

Krappe arbeidsmarkt

Randstad meldt in een prognose over de Nederlandse arbeidsmarkt dat vraag en aanbod nu nog vaak niet goed op elkaar aansluiten. Vaardigheden van mensen worden verder steeds belangrijker in plaats van de beschikbaarheid over de juiste papieren. Dominique Hermans, topvrouw van Randstad Nederland, benadrukt dat er momenteel meer mensen op zoek zijn naar een baan. Dat komt ook doordat er gewoonweg meer banen zijn. Een deel van de oplossing van de huidige krapte kan volgens haar zitten in het onbenutte arbeidspotentieel. Dan gaat het om zo’n 1,2 miljoen mensen die aan het werk of meer aan het werk zouden kunnen gaan.
Verder wijst Hermans erop dat de politiek zich niet te blind moet staren op de vraag flex of vast. Volgens haar gaat het erom dat er goed en slecht geregeld werk is. Als de overheid het advies hierover van de Sociaal-Economische Raad (SER) te strikt zou volgen en flexwerk aan banden zou leggen, zou dat volgens haar tot een ongewenst effect op de zzp-markt kunnen leiden. “Flexbanen zullen altijd nodig zijn om de economie in beweging te houden”, concludeert Hermans.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer