Manpower ziet omzet stijgen, Nederland blijft achter

0

ManpowerGroup heeft een goed jaar achter de rug. De omzetgroei is wereldwijd met +11% gegroeid in 2021. Nederland blijft achter, met zelfs een omzetdaling in het laatste kwartaal van -5%.

ManpowerGroup heeft als eerste grote uitzendorganisatie de resultaten over het vierde kwartaal van 2021 en de jaarcijfers bekendgemaakt.

Manpower wereldwijd

De Amerikaanse uitzender behaalde in het vierde kwartaal van 2021 wereldwijd een omzet van $ 5,4 miljard. Dat komt neer op een omzetgroei in het laatste kwartaal van +6% organic constant currency (OCC, dus ook exclusief eventuele overnames).
Omzetgroei dus, maar wel geringer dan in de kwartalen daarvoor; in het derde kwartaal van vorig jaar behaald Manpower mondiaal een omzetgroei van +11%, in het tweede kwartaal +31%. (Daar moet de kanttekening bij worden geplaatst dat die laatste cijfers worden vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 toen de coronacrisis uitbrak en de omzetcijfers van vrijwel alle flexbedrijven zijn gekelderd. Een flinke omzetverbetering ten opzichte van dat kwartaal is dan ook logisch.)

2021 weer in de plus

Over heel 2021 boekte Manpower Group mondiaal een omzet van $ 20,7 miljard. Een flinke omzetstijging van +11% (OCC). En dat na twee jaren van omzetdaling. In 2020 kende ManpowerGroup wereldwijd een omzetdaling van -14%, in 2019 was de omzetdaling -5%.

Manpower Nederland blijft achter

Ook in Europa deed Manpower het relatief goed. ManpowerGroup Zuid-Europa, goed voor bijna de helft van de wereldwijd omzet met onder meer de belangrijke Franse markt, kwam de omzet in het vierde kwartaal van 2021 uit op $2,4 miljard, een groei van +6% (CC). In het vierde kwartaal bedroeg de omzet in Noord-Europa $ 1,2 miljard, een omzetgroei +9% (CC). Dat is wel minder dan in het derde kwartaal toen de omzetgroei in Noord-Europa +19% bedroeg. Opvallend is dat Nederland het niet goed heeft gedaan in het vierde kwartaal. Waar de andere landen de omzet zagen groeien, boekte Manpower Nederland in het laatste kwartaal van 2021 een omzetdaling van -5% (CC). In het derde kwartaal vorig jaar was er in Nederland nog sprake van een omzetgroei (+5%), in het tweede kwartaal +9% (CC)
Daarmee doet Manpower Nederland het minder goed dan de meeste andere landen binnen het Amerikaanse concern. En Manpower Nederland presteert ook minder goed dan gemiddeld op de Nederlandse markt. Zo blijkt uit de ABU Marktmonitor dan uitzenders in ons land de omzet in het vierde kwartaal gemiddeld met +8% zagen groeien.

Ook in Nederland heeft de ManpowerGroup twee jaren van omzetkrimp achter de rug. In 2020 daalde de jaaromzet in ons land met -19% en in 2019 – voor de coronacrisis – zelfs -21%. Bij de publicatie van de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 worden de omzetcijfers van ManpowerGroup Nederland gepubliceerd.

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer