Rijk geeft € 200 miljoen meer uit aan externe inhuur

0

De Rijksoverheid heeft het afgelopen jaar bijna €200 miljoen meer uitgegeven aan de externe inhuur van adviseurs, interimmers en uitzendkrachten. Flexbureaus zijn goed voor 60% van het totaal.

Vorig jaar is er door het Rijk voor €1,29 miljard uitgegeven aan externe inhuur, een stijging van circa 10% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is het hoogste niveau sinds 2009.

Inhuur van uitzendkrachten

Het grootste gedeelte van de uitgaven aan externe inhuur gaat naar ‘Uitvoering’, oftewel de inhuur van flexibele krachten voor operationele activiteiten. In totaal wordt 59% van de totale kostenpost – een bedrag van €754 miljoen – uitgegeven aan de inhuur van uitzendkrachten. Dat bedrag ligt 100 miljoen hoger dan in 2015. Uitzendorganisaties Randstad, USG People, Adecco en Manpower zijn de vier grootste leveranciers van flexibele krachten.
ICT-advies maakt overigens een groot onderdeel uit van het totale externe inhuur kostenplaatje. 33% van de uitgaven gaat op aan de inhuur van IT-professionals

Maximaal 10% externe inhuur

Het Rijk heeft in zijn begrotingsbeleid diverse afspraken gemaakt met de Tweede Kamer over de inhuur van extern personeel. Zo geldt voor de ministeries de norm dat zij maximaal 10% van de totale personele uitgaven (ambtelijk personeel + externe inhuur) mogen uitgeven aan externe inhuur. Drie ministeries hebben afgelopen jaar deze norm aanzienlijk overschreden: het ministerie van OCW, BZK en IenM.

Bron: consultancy.nl

Lees ook: Rijk stopt helemaal met payrolling

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer