Helft schooldirecteuren pleit voor verbod op ‘dure’ uitzendbureaus

1

Door het lerarentekort moeten scholen steeds vaker een beroep doen op bemiddelingsbureaus. Maar de helft van de schooldirecteuren zijn de ‘absurd hoge tarieven’ zo zat dat zij pleiten voor een verbod op bemiddeling door uitzendbureaus.

Het personeeltekort (72%) is komend jaar de grootste uitdaging voor schoolleiders, zo blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Om toch aan de nodige mensen voor de klas te komen heeft ruim een vijfde (22%) van de schoolleiders het afgelopen jaar gebruikgemaakt van zzp’ers en ruim een derde (36%) schakelde bemiddelaars, uitzendbureaus of headhunters in.
Dat staat op de site van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), die niet erg enthousiast is over deze ontwikkeling. “Het inzetten van uitzendbureaus is geen structurele oplossing voor het lerarentekort. Een uitzendkracht kost 30 tot 50% meer”, zegt voorzitter Petra van Haren.

Verbod bemiddeling uitzendbureaus?

Er volgens de Volkrant veel kritiek op de bemiddeling via uitzendbureaus in het onderwijs. De krant stelt op basis van een enquête onder 586 schooldirecteuren zelfs dat de helft van de basisschooldirecteuren en directeuren in het speciaal onderwijs vindt dat bemiddeling door uitzendbureaus in het onderwijs wettelijk verboden moet worden. Commerciële bemiddeling via uitzendbureaus of detacheerders zou volgens hen ‘verspilling van publiek geld’ zijn. Uitzendbureaus zouden in hun ogen niet mogen verdienen aan het lerarentekort. Volgens de krant klagen scholen over ‘absurd hoge uurtarieven’.

Van Haren zegt in de Volkskrant deze kritiek te delen, maar is tegen een verbod. ‘Een schooldirecteur heeft altijd zelf de keuze om gebruik te maken van een uitzendbureau of niet.’ Dat geldt ook voor de PO-Raad, de koepel van schoolbesturen in het basisonderwijs. Woordvoerder Annemieke Kooper zegt in de Volkskrant: “Uitzendwerk is niet per definitie duurder. Het is aan schoolbesturen om hierin goede keuzes te maken.”
Ook het ministerie van Onderwijs laat weten dat een verbod op uitzendbureaus er niet in zit omdat dit ‘op gespannen voet staat met de huidige wet- en regelgeving’.

Boycot uitzendbureaus

Toch wijst de Volkskrant erop dat deze zomer acht Amsterdamse scholen hebben afgesproken uitzendbureaus te boycotten. Ook zij klagen over een ‘absurd hoog tarief’. En zij krijgen bijval van de minister van Onderwijs, Arie Slob, die in de Volkskrant zegt: “Ik vind het onwenselijk als uitzendbureaus de schaarste op de arbeidsmarkt aangrijpen om bijvoorbeeld de tarieven te verhogen.”

Houden aan cao

Enige weerwoord in het Volkrant-artikel komt van Frank Voskuil, directeur van onderwijsuitzendbureau Dit is wijs. “Uiteindelijk zijn wij duurder dan wanneer je het als school zelf regelt. Tegelijkertijd: als scholen ons inzetten bij acute tekorten, bespaart dat veel administratiekosten. Dan kan het zelfs goedkoper zijn om ons in te schakelen.” Voskuil wijst erop dat zijn uitzendbureau zich houdt aan de cao van primair onderwijs, wat blijkbaar niet voor alle uitzendbureaus geldt.

Bronnen: ANP/De Volkskrant

Over Auteur

1 reactie

  1. Een groot deel van die hoge kosten zit hem in de voor scholen niet verrekenbare btw die uitzenders verplicht op hun factuur moeten zetten. Die btw van 21% vloeit overigens rechtstreeks weer naar de overheid dus dit zou oplosbaar moeten zijn.

Reageer