‘Tekort aan Polen dreigt’

10

Door de veranderende arbeidsmarkt kunnen we niet meer zonder Poolse werknemers. Maar door onze lage tolerantie hebben we straks een tekort aan Polen.

Dit stelt ABU-direchteur Aart van der Gaag in een interview met Metro.

‘Sinds het uitbreken van de crisis krijgen Polen overal de schuld van,’aldus Van der Gaag. De Poolse werknemers voelen zich steeds minder welkom in ons land. Daar komt bij dat sinds 1 mei 2011 Duitsland ook haar grenzen heeft opengesteld. ‘Wij moeten harder knokken om de gunst van de Poolse arbeidskrachten. Als we ze voorgoed naar onze buren verjagen, krijgen we daar echt spijt van.’

Om onze economie draaiende te houden is het volgens de ABU-directeur nodig dat we wat gastvrijer worden. ‘We moeten het alleen wel fatsoenlijk doen. Daarom moeten de malafide uitzendbureaus aangepakt worden.’
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

10 reacties

 1. Tekort aan polen?
  Weten we wel hoeveel werkloze mensen we in Nederland hebben die niet WILLEN werken!!! ik zie een nieuwe mogelijkheid.

 2. E.M. Opgelder op

  Als het tekort aan Poolse mensen werkelijk speelt, dan is mijn mening nu eens te kijken naar de Nederlandse mensen die soortgelijke werkzaamheden kunnen en willen doen.
  Mijn ervaring leert dat bepaalde bedrijven volledig overgegaan zijn op Poolse uitzendkrachten. Onbegrijpelijk, terwijl er wel degelijk Nederlandse mensen voor dat werk te vinden zijn.
  Dus niet klagen over een tekort en op zoek gaan naar nog meer Polen, maar verstandiger omgaan en bemiddelen van onze eigen mensen.
  Knokken om de gunst van de Nederlandse werker lijkt mij in alle facetten van de economie meer van belang. Het meeste van het door Polen verdiende geld wordt immers niet in het voor hun “dure” Nederland uitgegeven.

 3. Kletsverhaal? Nederlanders die het werk ook willen doen? Nou ik zou graag een Nederlander willen ontmoeten die voor het minimumloon in een kippenslachterij kippen gaat ophangen vanaf 05:00uur sochtends hoor… Die blijven lekker in hun bedje liggen met behoud van uitkering.

 4. Paul Muller Directeur TecLine International op

  De heer van de Gaag heeft helemaal gelijk. Het tekort aan bijvoorbeeld technisch personeel neemt weer grote vormen aan. Zelfs alle goedbedoelde initiatieven om Nederlandse jongeren te interesseren voor een technische carriere levert onvoldoende vakmensen op. Buitenlands personeel dient echter wel voldoende betaald te krijgen zodat er geen sprake kan zijn van concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Strengere controles op naleving hiervan is sterk aan te bevelen. Hier ligt een taak voor de Nederlandse overheid, ook om te voorkomen dat hier grote groepen Bulgaren en Roemenen onder erbarmelijke omstandigheden te werk worden gesteld. Ik ben er stellig van overtuigd dat als wij de buitenlandse vakman een warm welkom (blijven) heten de Nederlandse economie hiervan de vruchten zal plukken.

 5. Vd Gaag heeft een beetje gelijk.
  Maar om dan te roepen dat alle bedrijven waar de ABU niets aan verdiend boeven zijn is heel erg kort door de bocht.

 6. Dhr van der gaag heeft mogelijk een punt maar waar hij voor staat met de abu maakt het zeer moeilijk om met Poolse mensen te werken! Pensioen premie voor wat? Regels waarover? En denk eens wat verder dan Poolse mensen, nederlanders, portugezen,andere oost Europese landen. Tot voor kort. Moest hij niets van Polen weten en NU ? De oplossing voor onze problemen? Wat een grappenmaker

 7. De ene dienst is de andere waard toch! Otto is ABU lid geworden en preekt plotsklaps nog roomser dan de paus over de ABU. Ja……. en dan moet je wat terug doen. De echte boeven zitten bij de ABU die de eerste 26 weken niet, in tegenstelling tot de wet WAADI, loonvolgend zijn. Bedenkelijk waarom de vakbonden zoals FNV zoiets asociaals mee onder tekenen. Respect voor de NBBU en NVUB leden die wel gelijk loonvolgend zijn!

 8. Nico van Tongeren op

  Van der Gaag schoffeert en sterotypeert werknemers uit mediterrane landen in het Metro-artikel als zijnde werknemers met een minderwaardig arbeidsethos: “Je kunt hen [de Polen] niet zonder meer door Bulgaren of Roemenen vervangen, die hebben een meer mediterrane mentaliteit en niet de arbeidsmoraal van Polen.” Over ongefundeerde uitspraken gesproken. Waarom wilden de tuinders dan zo graag Bulgaren en Roemenen? Omdat de Polen opraakten? Of omdat die Polen inmiddels hun rechten kennen en zich niet langer als moderne slaven laten uitbuiten?

Reageer