Top-10 moeilijkst in te vullen vacatures

0

Op de krappe arbeidsmarkt worstelen werkgevers met het vinden van de juiste kandidaten voor hun openstaande vacatures. Vooral de detailhandel kampt met personeelstekort. Bovenaan in de top-10 van moeilijkst in te vullen vacatures staat de supermarktmanager.

Dat blijkt uit een analyse van eigen data van vacaturesite Indeed tussen februari 2018 en februari 2019.

De top-10 moeilijkst in te vullen vacatures is:

  1. Supermarktmanager
  2. BI (business intelligence)-consultant
  3. Brandwacht
  4. Vulploegleider
  5. Technical consultant
  6. IT business consultant
  7. Thuishulp
  8. Servicemonteur koeltechniek
  9. (Beginnend) assistant accountant
  10. Senior business consultant

Personeelstekorten in detailhandel

Het afgelopen jaar stond tweederde (66%) van de vacatures voor supermarktmanager langer dan twee maanden open. Ook kandidaten voor de functie van vulploegleider zijn zeer moeilijk te vinden. Volgens Sander Poos, managing director van Indeed Benelux ondervindt de detailhandel concurrentie van andere sectoren, waardoor werkzoekenden minder interesse hebben in banen in de detailhandel. Poos ziet een probleem opdoemen voor de detailhandel. “Als we niet op korte en middellange termijn meer mensen voor dit werk weten te interesseren, wordt de talent mismatch alleen maar groter.” Dit wordt mogelijk een groot probleem, zeker omdat het CBS onlangs meldde in De Staat van het MKB dat het mkb goed is voor de helft van alle openstaande vacatures.

Verschillen tussen vier grote steden

In de top-10 moeilijkst in te vullen vacatures staan uiteraard ook de technische specialisten. Volgens Indeed is er een groot tekort aan BI- en IT-business consultante en developers. De behoefte aan IT’ers en techneuten verschilt wel per regio. In Amsterdam staat de softwareconsultant op nummer één in de top-10 moeilijkst in te vullen vacatures. Van de vier grote steden is het tekort aan technisch personeel het grootst in Utrecht. Daar staast de back-end developer op nummer één, gevolgd door de engineer meet- en regeltechniek.
In Rotterdam is de functie van groepsleerkracht het moeilijkst in te vullen en staan vacatures voor functies in de zorg lang open. Dat laatste geldt zeker ook voor Den Haag waar de meeste van de top-10 moeilijkst in te vullen vacatures functies in de zorg zijn ((coördinerend) wijkverpleegkundige, verzorgende ig thuiszorg en verpleegkundige niveau 4 of 5.)

Bron: Indeed

Lees ook: CBS: 7.000 uitzendbanen erbij op gespannen arbeidsmarkt

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer