Uitzendbranche speurt laaggeletterden op

0

Uitzendorganisatie Adecco gaat speuren naar laaggeletterden.

Intercedenten worden getraind op het herkennen van smoesjes, zoals “ik wil het even aan mijn vrouw laten zien” of “ik vul het formulier thuis wel in”. Ook krijgen de intercedenten tips hoe je het beste iemand door kunt verwijzen naar een basiscursus taalvaardigheid. “Het kunnen confronterende gesprekken zijn”, zegt Adecco opleidingsmanager Robert Haasjes.

Het doel is dat komend jaar van elke vestiging minimaal één intercedent is opgeleid om laaggeletterdheid te herkennen en te verwijzen naar de basiscursus op de ROC’s. Stichting Lezen & Schrijven leidt de intercedenten op, en de intakegesprekken worden betaald door de Stichting Opleiding en Ontwikkeling Flexbranche (STOOF). Adecco zelf investeert vooral tijd in het project. De trainingen, die een halve dag duren, worden betaald vanuit het opleidingenbudget. Ze gaan niet ten koste van de gewone opleidingen, laat Adecco weten.

“Je hebt lezen en schrijven nodig om te functioneren”, zegt Adriana Stel, directeur van STOOF. “Zelfs al zou iemand geplaatst kunnen worden zonder die kennis, dan kan diegeen niet eens de veiligheidsvoorschriften lezen.” Dat is de reden waarom STOOF meedoet aan het project. “In de branche zien we veel mensen die lager geschoold zijn. Die willen we verder helpen en scholen.”

Een doelstelling heeft Adecco niet bij het herkennen van laaggeletterden. “Dit is geen prestigeproject”, zegt Haasjes. “Wij zijn het loket dat de laaggeletterdheid ontdekt. De ROC’s leiden de mensen op.” Vorig jaar werd op een aantal vestigingen een pilot uitgevoerd van het project. Daarbij werden “enkele tientallen” laaggeletterden doorverwezen naar de basiscursus. Haasjes: “Ik schat dat het minder dan 1 procent is van alle mensen die we hebben ingeschreven. Het is een moeilijk bespreekbaar onderwerp.”

Er zijn 1,5 miljoen laaggeletterde volwassenen in Nederland, volgens Stichting Lezen & Schrijven, en 6 procent van alle werknemers is laaggeletterd. Dat zijn mensen die wel ooit hebben leren lezen en schrijven, maar dat om allerlei redenen weer zijn vergeten. Ze kunnen in de supermarkt niet lezen welke producten er in het schap staan en op het station niet zien welke trein ze moeten nemen. Stichting Lezen & Schrijven wil via werkgevers laaggeletterden opsporen. De uitzendbranche is heel geschikt, omdat juist daar veel mensen binnenlopen. Bovendien, laat de Stichting weten, was de uitzendbranche zelf hartstikke enthousiast.

Adecco is dan ook niet het enige bedrijf dat deelneemt aan het project. Pilots zijn uitgevoerd bij onder andere Randstad, Technikum, Manpower, StartPeople, De Graaf Techniek, TempoTeam en DIT Bouw en Techniek. Manpower was bovendien sponsor van Stichting Lezen & Schrijven. Adecco is wel de eerste die het project op landelijke schaal gaat uitvoeren.

Stichting Lezen & Schrijven is blij met het enthousiasme van de uitzendbranche. Het is moeilijk om laaggeletterden te bereiken en hen te informeren. Dat erkent ook Haasjes van Adecco: “Eigenlijk hadden we een foto moeten maken van deze aankondiging.”
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer