Uitzendkrachten hebben nog €2.045.967 tegoed van uitzendbureaus

17

Uitzendkrachten zijn tussen januari en juni dit jaar voor €2.045.967 benadeeld door de uitzendbureaus waarvoor zij werk hebben verricht. Het gaat om loon, reserveringen en toeslagen waar de uitzendkrachten recht op hadden, maar die niet zijn uitbetaald.

Dat blijkt uit cijfers van de SNCU, de stichting die toeziet op de naleving van de CAO voor uitzendkrachten. Volgens directeur Peter Loef heeft de SNCU in de eerste helft van dit jaar 385 meldingen gekregen van uitzendkrachten en uitzendbureaus over mogelijke overtredingen van de uitzend-CAO. In 51 zaken is daadwerkelijk vast komen te staan dat uitzendkrachten zijn benadeeld, onder meer door inzage in loonstrookjes.

Omgerekend moet per uitzendbureau waar een overtreding is vastgesteld €40.117 worden nabetaald aan de benadeelde uitzendkrachten. De bureaus worden door SNCU per brief gesommeerd om alsnog in actie te komen. ‘Veertig procent van de bureaus doet dat ook daadwerkelijk’, zegt Loef. Bij de overige zestig procent is volgens hem sprake van fraude of heeft het betreffende bureau onvoldoende financiële middelen om de CAO na te leven.

Desnoods dwingt SNCU de bureaus via de rechter om aan hun verplichtingen te voldoen. In het uiterste geval vraagt SNCU faillissement aan. In 2010 is dit tot medio mei voor 18 bureaus gebeurd. Voor het hele jaar verwacht Loef uit te komen op veertig faillissementsaanvragen. 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

17 reacties

 1. Iedereen die bij DIT Uitzendbureau in tijdelijke dienst werkzaam zijn worden beschouwd als vaste werknemers, waardoor reserveringen NIET worden UITBETAALD!
  Na dreigen met de Bond of de rechter is het uiteindelijk toch uitbetaald!!!!

 2. Raoul | Payper op

  De bureaus die door de SNCU voor een gerechtelijke procedure worden ‘uitgenodigd’ zijn na te lezen op hun site onder vonissen. Deze info is openbaar de rest (helaas) niet.

 3. ingrid lingeman op

  Even een reactie op het bericht van de laatste lezer. Uitzendbureau 65plus heeft geen filiaal aan de Rijnstraat in Amsterdam, en voldoet vanaf de start ( 1975) aan de gestelde eisen van de CAO. De lezer zal waarschijnlijk Aktief 65 plus bedoelen, zij werken met zogenaamde all inn lonen.

 4. Welk een prestatie! 18 buro’s. Is dit de moeite van het in de lucht houden van de SNCU wel waard? Al jaren geleden beloofde de stichting uit hoofde van de toenmalige voorzitter: “we gaan boeven vangen”. Hoog tijd dat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren!

 5. 1 van de reden dat veel mensen deze branche verlaten is dat vaak op een oneerlijke manier zaken worden gedaan. Ook de SNCU en andere instanties zien niet werkelijk wat er aan de hand is. Ik zou zeggen SNCU neem mensen aan die ervaring hebben met deze materie. Als je ziet dat vele financi?le mensen deze branche verlaten moet het toch duidelijk zijn. Er zijn helaas vele organisaties in de uitzend wereld die de regels buigen of zelf laten barsten. Graag meer actie van alle instanties.

 6. Stefan Tibben | hoofdredacteur Flexmarkt op

  Als A.noniem zich bij mij zou willen melden, dan praten we even verder buiten dit forum om. A.nonimiteit gegarandeerd.

 7. De 2 miljoen euro is slechts het topje van de ijsberg. Ik weet uit ervaring dat er al decennia lang op dit punt door heel veel bureaus wordt gerommeld. De eindstand van de reserveringen verlonen ze wel, maar het netto bedrag betalen ze gewoon niet uit. De certificerende instellingen, de bonden, de belastingdienst en het UWV klagen niet want de er is toch verloond. Het niet uitbetaalde netto loon valt na 5 jaar dan vrij als winst. En komt er een slimme uitzendkracht toch om zijn geld vragen, dan doen ze niet moeilijk en betalen ze alsnog. Laat de certificerende instellingen eens onderzoeken wat er jaarlijks aan reserveringen vrijvalt. Dit terwijl in de cao staat dat bij einde werk alle reserveringen moeten worden uitbetaald!

 8. Bas van de Haterd op

  En er gaat weer een beerput open. Wat ik me nu altijd afvraag: waarom hebben al deze mensen die klagen zoveel moeite de media te vinden? Waarom pas nu klagen? Waarom durft niemand in dit land aan de klokkenluider te spelen? Dat vind ik persoonlijk altijd zo jammer. Net als trouwens het feit dat de bedrijven niet gewoon openbaar worden gemaakt, niets werkt zo goed als een schandpaal (zeker op een goede SEO vriendelijke site) 🙂

 9. Koppelbazen zijn nooit te vertrouwen geweest, ik werk ook nu voor zo’n bende.
  En de mensen zijn nu ook nog verplicht om voor ze te werken als je werkloos bent.(NIEUWE WET).
  Tevens je hebt nooit iets voor de toekomst, een huisje kopen vergeet het maar, een lening doen vergeet het maar enz..
  En via om weggetjes koppelen ze je weer een aan nieuwe contract. Om de wet te omzeilen. Dus een vaste baan kan je wel vergeten.

 10. Klokkenluiders delven in Nederland altijd het onderspit. Ken genoeg gevallen daarvan. Dus wil je baan behouden of nog ergens proberen aan een baan te komen moet je gewoon je mond dichthouden.

 11. Ik zit bij Creyf’s. Mijn reserveringen en vakantiegeld wordt gewoon uitbetaald. Ik kan kiezen: als ik een vrije dag neem kan ik een normale werkweek uit laten betalen of ik kan het opsparen. Dat laatste heb ik gedaan en laat ik nu in 1x uitbetalen. Zowel reserveringen als vakantiegeld. Bij mij was dit inmkiddels opgelopen tot zo’n ? 2000,- totaal. Ik heb ook informatie gekregen over hoe ik dit het beste kon laten uitbetalen. Alleen ik zie net mijn salarisspecificatie en zie een enorm bedrag ingehouden bij ‘loonheffing tabel’ waardoor het netto veel lager uitvalt. Daar ga ik toch eens navraag naar doen morgen…

 12. Overigens ben ik zeer tevreden over Creyf’s en heb ik niet de indruk dat ik daar besodemieterd wordt. En nee, ik werk niet bij Creyf’s.. maar als het goed is mag het ook wel eens gezegd worden.

Reageer