Uitzendovereenkomst

0

De uitzendovereenkomst wordt door de wet beschouwd als een (bijzondere) arbeidsovereenkomst tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht. De uitzendovereenkomst valt daarom onder het reguliere arbeidsrecht.

Het bijzondere van deze arbeidsovereenkomst is dat de flexwerker ter beschikking wordt gesteld van een ander bedrijf (inlener) om onder leiding en toezicht van de inlener werkzaamheden te verrichten.

Het Burgerlijk Wetboek voorziet in een specifieke regeling voor uitzendovereenkomsten ( artkel 7:690 BW). Deze regeling komt erop neer dat uitzendkracht en uitzendbureau gedurende de eerste 26 weken waarin de flexwerker voor het uitzendbureau werkt een onbeperkt aantal overeenkomsten kunnen sluiten.

Bovendien mogen zij afspreken dat al deze overeenkomsten automatisch eindigen als de inlener de overeenkomst met het uitzendbureau beëindigt (het zogenaamde ‘uitzendbeding’). Na een periode van 26 weken gaat de normale regeling voor arbeidsovereenkomsten gelden tenzij bij cao anders is bepaald (zie fasensysteem).

In een uitzendovereenkomst moet in ieder geval worden vastgelegd de functie, de arbeids- en werktijd en de beloning. In de uitzendovereenkomst moet ook worden opgenomen of het einde van de uitzendtijd tot gevolg heeft dat daardoor de uitzendovereenkomst eindigt. Daarnaast kunnen bijzondere bedingen worden opgenomen zoals een proeftijdbeding.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer