Vorstverlet ook voor uitzendkrachten?

0

Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar liggen de werkzaamheden op de meeste bouwterreinen in het land door de vorst stil.

De regels rond het vorstverlet zijn inmiddels goed bekend in de bouwsector, aldus de vakbond FNV Bouw.

De bouw-cao regelt dat bouwvakkers niet buiten hoeven te werken bij een gevoelstemperatuur van min 6 of lager. Als bouwplaatsmedewerkers vanwege de weersomstandigheden niet kunnen werken, krijgen zij hun loon wel uitbetaald.

In de cao’s voor uitzendkrachten van de ABU en de NBBU zijn aparte afspraken gemaakt voor vakkrachten die werken op een bouwplaats. In de ABU-cao geldt echter geen loondoorbetalingsverplichting bij vorst. De uitzendonderneming moet wel de werkloosheidsuitkering aanvullen tot 100 procent van het geldende periodeloon in de schaal. Ditzelfde geldt in de NBBU-cao voor vakkrachten in fase 3 en 4.

In de NBBU-cao staat dat uitzendkrachten in fase 1 en 2 een reguliere ww-uitkering kunnen aanvragen bij het UWV. Met een uitzendovereenkomst met uitzendbeding eindigt de uitzendovereenkomst immers als er niet meer gewerkt kan worden.

Zie voor meer informatie de ABU-cao bijlage II of de NBBU-cao bijlage 10.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer