Zwaarwerkregeling ook voor uitzendkrachten, verlenging na 2025 is onzeker

0

Uitzendkrachten kunnen per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling (ZWR) die in de sector Bouw en Infra geldt. Met de regeling kunnen medewerkers, onder voorwaarden, maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken.

Het gaat om een gezamenlijke afspraak van cao-partijen uit de uitzendbranche en de Bouw en Infra. Uitzendkrachten die vakkracht zijn én deelnemer in het bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW) kunnen van 1 januari tot en met 31 december 2025 instromen in de ZWR.

Daarbij gelden wel voorwaarden. De belangrijkste daarvan is dat de uitzendkracht in de laatste 25 jaar minstens 20 jaar in de bouw en infra heeft gewerkt, als werknemer of als uitzendkracht. Daarnaast zijn er verschillende voorwaarden voor vakkrachten in bouwplaatsfuncties en uta-functies (wat is het verschil?).

Uitzendkrachten kunnen vanaf 1 november 2024 een aanvraag indienen bij het Aanvullingsfonds Bouw & Infra. Als de aanvraag wordt goedgekeurd en de ontslagbrief is ingediend, dan ontvangt de vakkracht de uitkering van de zwaarwerkregeling vanaf de gekozen intredingsdatum van het Aanvullingsfonds.

De maandelijkse bruto zwaarwerkuitkering in 2024 is 1.939,32 euro (23.271,84 euro per jaar). Dit geldt bij een fulltime dienstverband van gemiddeld 40 uur per week en is inclusief vakantiegeld. Ieder jaar op 1 januari wordt de uitkering verhoogd met hetzelfde percentage als waarmee de lonen in de CAO Bouw & Infra zijn verhoogd in het voorgaande jaar.

Lees ook: Wanneer ben je vakkracht, hoe tel je werkervaring? 7 vragen over het bouwpensioen

Wat gebeurt er na 2025?

De zwaarwerkregeling loopt tot en met 31 december 2025. Het is nog niet duidelijk wat er daarna gebeurt. In principe hebben de cao-partijen afgesproken dat de ZWR met vijf jaar wordt verlengd, tot en met 2030. Maar daarvoor moet ook de wettelijke RVU-drempelvrijstelling, waarmee werkgevers geen belasting betalen over de uitkering, worden verlengd. Dat is nog niet zeker, net als het verlengen van de deelname van uitzendkrachten aan de ZWR. Hierover gaan de cao-partijen voor uitzendkrachten nog in overleg.

Ondertussen voeren ongeruste werknemers al actie. Zo zijn bouwvakkers van bouwplaatsen rond de Tweede Kamer al de straat opgegaan om de demonstreren voor verlenging van de regeling, en hebben vakbonden FNV en CNV medewerkers in het streekvervoer opgeroepen om op 11 september het werk tijdelijk neer te leggen.

Lees ook: Wat staat er in het transitieplan voor de nieuwe pensioenregeling?

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer