4 veelgemaakte fouten in selectiegesprekken

0

Hecht jij in sollicitatiegesprekken veel waarde aan zeldzame eigenschappen, stokpaardjes en overeenkomsten tussen jou
en de kandidaat? Pas dan op, want dat zijn de valkuilen van een sollicitatiegesprek. Jacco van den Berg traint HR-professionals in het voeren van selectiegesprekken. Hij zet 4 veelgemaakte fouten op een rij.

1. Overwaardering van zeldzame eigenschappen

Als een kandidaat aan de Olympische Spelen heeft meegedaan en solliciteert naar een functie als vertegenwoordiger, ligt hij, zonder dat het gesprek heeft plaatsgevonden, al een straatlengte voor op andere sollicitanten. Iedereen weet dat deelname aan een sportevenement weinig tot niets zegt over de kwaliteiten als verkoper, maar bij menig selecteur gaat deze ex-sporter al naar ronde twee van het selectietraject.

2. Stokpaardjes en spiegelen

Als een kandidaat in geuren en kleuren een onderwerp bespreekt dat je enorm aanspreekt, waak er dan voor dat je de kandidaat automatisch als geschikt aanmerkt. Een kandidaat die overeenkomsten vertoont, kan eerder rekenen op sympathie en overwaardering (‘ons kent ons’) van zijn mogelijkheden. Voorbeelden zijn: op dezelfde universiteit gestudeerd hebben of dezelfde hobby hebben.

3. Ervaring hebben in iets is niet hetzelfde als ergens goed in zijn

Veel ervaring in het vak leidt vaak tot hoge waarderingen. Maar ergens ervaren in zijn, is niet hetzelfde als goed functioneren. Onderscheid meetbare ervaring en de manier waarop de kandidaat zich gedraagt. Het hebben van werkervaring impliceert niet per definitie dat de kandidaat dan gekwalificeerd is. Veel in de keuken staan maakt nog geen goede kok. De wijze waarop hij heeft gekookt en gewerkt, is veel belangrijker.

4. Invloed van de functiezwaarte

Kandidaten die hoge functies hebben vervuld worden nog weleens als ‘beter’ beoordeeld. Als een kandidaat die en die functies heeft vervuld, dan moet hij ongetwijfeld veel in zijn mars hebben en goed zijn.’

Bron: Het GROTE gesprekkenboek


Lees ook: Do’s en don’ts in een sollicitatiegesprek

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer