ABU en NBBU: grote uitstroom 50-plusser uit WW via uitzendbaan

0

De totale uitstroom van 50-plussers uit de WW via de uitzendbranche is vele malen groter dan deze week in een uitzending van Nieuwsuur is gesuggereerd.

Dat laten de ABU en NBBU in een reactie op de tv-uitzending weten.

Actieplan 50pluswerkt
Dinsdagavond 6 oktober 2015 zond Nieuwsuur een item uit over het Actieplan 50pluswerkt. In de uitzending wordt de aanpak van minister Asscher om meer ouderen aan het werk te helpen bekritiseerd. In de uitzending gaat het om het actieplan van SZW, UWV, ABU, NBBU en individuele uitzendorganisaties, waarin is afgesproken om 22.500 WW’ers van 50 jaar en ouder aan het werk te helpen voor eind 2016

ABU: grote uitstroom via uitzendbranche
De ABU stelt dat het project inderdaad moeizaam op gang kwam, maar dat de uitzendondernemingen inmiddels ‘goed op stoom zijn’ en de uitstroom gestaag toeneemt. Tot nu toe zijn er binnen het Actieplan 6.555 ouderen geplaatst en is een plaatsingsfee toegekend. In de maanden juli en augustus zijn er 3.300 plaatsingsfee’s aangevraagd. De totale uitstroom van 50-plussers uit de WW via de uitzendbranche is echter vele malen groter. Sinds het begin van het actieplan in oktober 2013 tot en met het derde kwartaal van 2014 zijn 18.550 50-plus WW’ers volledig uitgestroomd uit de uitkering via de uitzendbranche, nog zo’n 37.200 WW’ers zijn gedeeltelijk uitgestroomd, zo laat de ABU weten.

NBBU: 30.000 plaatsingen
Ook de NBBU stelt dat in de berichtgeving van Nieuwsuur deze week de nadruk is gelegd op hoe vaak uitzendbureaus gebruik maken van de regeling voor het bemiddelen van 50-plussers (plaatsingsfee, red.). Het aantal 50-plussers dat daadwerkelijk uitstroomt naar werk ligt veel hoger volgens de NBBU. Niet iedereen maakt namelijk gebruik van de regeling.

Sinds de start van het Actieplan 50-plus zijn in totaal 112.901 50-plussers uitgestroomd naar werk, zo stelt de NBBU dat zich baseert op cijfers van UWV. ‘Liefst 27 procent van deze ouderen vinden hun weg naar de arbeidsmarkt via een uitzendbureau’, licht NBBU-directeur Marco Bastian toe. ‘Dat is omgerekend ruim 30.000 plaatsingen. Een beduidend hoger getal dan de 6.555 keer dat uitzenders gebruik hebben gemaakt van de regeling.’

Versoepelde regeling
Bij de start van het Actieplan, twee jaar geleden, bleek het aanvragen van de regeling erg ingewikkeld te zijn. De regeling is daarom na een jaar flink versoepeld. Zo hoeven werkzoekenden niet eerst drie maanden werkloos te zijn voordat ze voor de regeling in aanmerking komen en is aanvraagperiode verlengd. ‘Sinds die tijd zien we een duidelijke toename van het gebruik van de regeling en een stijging van het aantal ouderen die het werk hervatten’, aldus Bastian. De NBBU verwacht dat ook de komende tijd de versoepelde regeling een belangrijke stimulans blijft in het realiseren van de toegezegde 22.500 plaatsingen.

Bronnen: ABU/NBBU

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer