Asscher bang voor toestroom buitenlandse uitzendkrachten

0

Het Europees Hof van Justitie heeft gezegd dat de Nederlandse vergunningsplicht voor werk te strikt is. Volgens minister Asscher (SZW) kan dit betekenen dat uitzendbureaus uit andere EU-landen nu zonder barrières goedkope arbeidskrachten van buiten Europa in Nederland zouden kunnen aanbieden.

De minister is ‘zwaar teleurgesteld’ over de uitspraak van het Europees Hof. In de zaak waar het hof uitspraak over deed, ging het overigens niet om een uitzendbureau.  De uitspraak draait om een zaak waarbij Essent aan een Nederlands bedrijf had gevraagd steigers te bouwen. Dit bedrijf liet dit vervolgens uitvoeren door een Duits bedrijf, waar 29 Turken, een Marokkaan en drie arbeiders uit voormalig Joegoslavië werkten. Volgens de Nederlandse arbeidsinspectie mocht dit niet, omdat de vreemdelingen geen Nederlandse tewerkstellingsvergunning hadden.

Vrij verkeer van diensten
Maar volgens het hof werkten de betrokken werknemers legaal in Duitsland. De overeenkomst tussen het Nederlandse bedrijf en het Duitse valt daarom onder het vrij verkeer van diensten in Europa. Een Nederlandse rechter moet de boete van Essent herroepen. En de Nederlandse regels moeten volgens het hof worden aangepast.

‘Toestroom van uitzendkrachten’
Volgens Asscher kan dit betekenen dat uitzendbureaus uit andere EU-landen nu zonder barrières goedkope arbeidskrachten van buiten Europa in Nederland zouden kunnen aanbieden. ‘Dit kan leiden tot een toestroom van uitzendkrachten.’

‘Door de uitspraak wordt het principe van gelijk loon voor gelijk werk ondermijnd. Dit is de bijl aan de wortel van een fatsoenlijke Europese arbeidsmarkt,’ aldus Asscher in een reactie. ‘Als dit de uitleg is van de Europese regels, dan moeten we die op Europees niveau aanpassen. Wat mij betreft komt dit met spoed op de agenda van de nieuwe commissie.’ Asscher gaat ook bekijken wat er op nationaal niveau gedaan kan worden om ‘de ongewenste gevolgen van deze uitspraak te beperken’.

ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer