DNB wil WW-premie flex nog verder verhogen

0

‘De coronacrisis dreigt vooral veel flexwerkers en uitzendkrachten te treffen, terwijl werkgevers eigenlijk nog steeds te lage WW-premies afdragen voor flexwerk.’

Dat stelt althans de Nederlandsche Bank (DNB).

Flexkrachten hebben een veel grotere kans om werkloos te worden dan vaste werknemers, waarschuwen deskundigen bij de centrale bank. Dat geldt vooral voor uitzendkrachten. Daardoor is het risico groter dat zij straks een WW-uitkering moeten krijgen.

WAB maakt flex al duurder

Het kabinet heeft met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) al een eerste stap naar een evenwichtigere arbeidsmarkt genomen, stelt DNB. In de wet staat onder andere dat bedrijven een hogere WW-premie voor flexibel werk moeten betalen. Maar deze premie dekt nog niet volledig het hoge werkloosheidsrisico van uitzendwerk, constateert de toezichthouder.

Lees ook: Flexbedrijven ondervinden financiële gevolgen WAB

Scheve verhouding arbeidsmarkt

Waar DNB op wijst is dat de nadelen van flexwerk nu vooral bij de sociale zekerheid en bij werknemers terechtkomen, de voordelen vooral bij bedrijven. Steeds vaker proberen werkgevers flexwerk ook in te zetten voor structurele werkzaamheden. DNB vindt het belangrijk dat de risico’s en zekerheden op de arbeidsmarkt beter worden verdeeld. DNB vindt dat de overheid meer moet doen om de scheve verhoudingen op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Bron: ANP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer