Do’s en don’ts in een sollicitatiegesprek

0

HR-vaktitel P&O Actueel kreeg deze week een undercover video toegestuurd waarin een manager schokkende vragen stelt tijdens een sollicitatiegesprek. Hoewel er geen specifieke wetgeving bestaat voor de sollicitatieprocedure zijn er basisregels waaraan je je moet houden. We zetten ze voor je op een rij.

1.  Houd rekening met gelijke behandelingswetgeving

Volgens de gelijke behandelingswetgeving mag je iemand niet afwijzen vanwege geloof, levensovertuiging, afkomst, nationaliteit, geslacht, leeftijd, politieke overtuiging, burgerlijke staat, arbeidsduur, soort contract, handicap of chronische ziekte of seksualiteit. Je maakt dan ongerechtvaardigd onderscheid en dat mag niet. Er zijn twee vormen in het onderscheid: direct en indirect. Een voorbeeld van direct onderscheid: je wijst een sollicitant af vanwege diens leeftijd, geaardheid etc. Direct onderscheid is verboden, tenzij de wet een uitzondering maakt. Indirect onderscheid is minder zichtbaar dan direct onderscheid en is verboden, tenzij er een ‘objectieve rechtvaardiging’ voor bestaat. Dit betekent dat er een goede reden is voor het gemaakte of te maken indirecte onderscheid. Zoek je bijvoorbeeld een redacteur voor een Engelstalige website, dan is de eis dat iemand de Engelse taal beheerst gerechtvaardigd. Dat is niet het geval als je een schoonmaker zoekt.

2. Discrimineer niet bij werving van sollicitanten

Sollicitanten mogen niet worden achtergesteld of uitgesloten op basis van kenmerken die niet relevant zijn voor de functie. Stel daarom in de vacaturetekst geen leeftijdsgrens of eisen over bijvoorbeeld geslacht, nationaliteit of seksualiteit.

Manager faalt in sollicitatiegesprek

P&O Actueel kreeg deze week een undercover video toegestuurd waarin een manager schokkende vragen stelt tijdens een sollicitatiegesprek. Bekijk de video >>>

3. Vermijd discriminatie bij de selectie

Ook hier geldt: het is niet toegestaan om te selecteren op basis van kenmerken als nationaliteit, godsdienst, leeftijd. Zorg dat je bij selectie niet kiest op basis van bijvoorbeeld achternaam van een kandidaat. Zijn meerdere mensen betrokken bij de selectie dan kun je ervoor kiezen anoniem te selecteren.

4. Voorkom discriminatie bij afwijzing

Voorkom dat je iemand afwijst op één van de discriminatiegronden. Denk bijvoorbeeld aan het afwijzen van iemand vanwege een handicap. Zorg er ook voor dat je die schijn niet wekt. Geef de werkelijke reden voor de afwijzing. Een sollicitant kan hier zijn voordeel mee doen in een andere sollicitatie.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer