Dankzij een nieuw initiatief kunnen flexwerkers zoals uitzendkrachten eenvoudiger aan een hypotheek komen. Hierbij is bij een hypotheekaanvraag niet het inkomen tot nu toe het uitgangspunt, maar het verwachte inkomen op basis van een online test.
Dit meldt het AD. De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Obvion en ABN-dochter Florius houden een proef die tot 1 januari loopt.
Geen vast contract
Het is voor flexwerkers nog altijd erg moeilijk om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen. Banken hanteren doorgaans de voorwaarde dat iemand een vast contract moet hebben. Banken kijken bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag naar het gemiddelde inkomen in de laatste drie jaren. In de proef wordt gekeken naar de kans op werk in de nabije toekomst.
Arbeidsmarktscan
Idee achter de nieuwe onlinetest is dat door alle veranderingen op de arbeidsmarkt een vast contract tegenwoordig ook geen echte garantie meer biedt voor de toekomst. Bij Intelligence Group hebben ze daarom een vragenlijst ontwikkeld die hypotheekverstrekkers een betere inschatting kan geven van iemands werkzekerheid. De test is een arbeidsmarktscan, waarin variabelen als opleiding, motivatie, werkervaring, regio, werkloosheidscijfers en marktontwikkelingen zijn meegenomen. Uit deze test rolt een voorspelling over het risico op werkloosheid en de kansen op de arbeidsmarkt. Bij een goede score kan een hypotheekaanvraag bij de genoemde banken worden ingediend. Er worden tien tot twintig hypotheekaanvragen van flexwerkers per week verwacht. De initiatiefnemers trekken een halfjaar uit om de nieuwe opzet te onderzoeken.
Vervanging werkgeversverklaring
Een van de deelnemers is Obvion Hypotheken. Die partij startte eerder al met het verstrekken van hypotheken aan flexkrachten, wanneer uitzendorganisatie Randstad voor hen een verklaring zou afgeven met de verwachting dat zij in de toekomst ten minste hun huidige inkomstenniveau kunnen handhaven. Dit papiertje diende als vervanging van de werkgeversverklaring, die normaal nodig is bij het aanvragen van een hypotheek.
Bron: AD/ANP