Het kabinet wil dat expats vanaf volgend jaar nog maar vijf jaar gebruik kunnen maken van de 30%-regeling. Dat is nu nog acht jaar.
In het Belastingplan 2019 (gepresenteerd tijdens Prinsjesdag) staat dat de looptijd van de 30%-regeling voor nieuwe en bestaande gevallen nog maar vijf jaar is vanaf 2019.
30%-regeling
Volgens deze regeling hoeven buitenlandse werknemers, onder voorwaarden, over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen. Hiermee komt de overheid expats tegemoet in de extra kosten die zij maken om in Nederland te kunnen werken. Deze zogenoemde extraterritoriale kosten zijn bijvoorbeeld de kosten van dubbele huisvesting, de vervoerskosten van en naar het land van herkomst en de (hogere) kosten van levensonderhoud.
In 2016 maakten ongeveer 65.000 buitenlandse werknemers gebruik van de 30%-regeling.
Kortere looptijd
Het kabinet wil de looptijd van de 30%-regeling inkorten van acht naar vijf jaar. Deze maatregel gaat in per 1 januari 2019. Als redenen voor het verkorten van de looptijd geeft het kabinet onder meer dat ongeveer 80% van de expats vijf jaar of korter gebruik maken van de regeling, dat vergelijkbare regelingen in andere landen ook vaak voor vijf jaar gelden en dat een verkorting van de looptijd een vermindering van de kosten voor 30%-regeling oplevert.
Expats boos
SalarisNet meldt dat expats in Nederland boos zijn over deze kabinetsmaatregel. Vooral het feit dat de maatregel voor bestaande gevallen geldt en dat er geen overgangsperiode is, stoort de expats. Jessica Piotrowski van de stichting United Expats of the Netherlands, is zelfs een crowdfundingactie gestart om geld in te zamelen waarmee de juridische strijd om de maatregel aan te vechten kan worden gefinancierd. Volgens Piotrowski zou de maatregel namelijk mogelijk onwettig zijn.
Bron: Rijksoverheid/SalarisNet
Lees ook: Kwart bedrijven kiest voor expats in krappe arbeidsmarkt