UWV: spanning op de arbeidsmarkt loopt op

0

Door de toename van het aantal vacatures en de daling van het beschikbare aanbod arbeidskrachten is de spanning op de arbeidsmarkt verder toegenomen. De UWV spanningsindicator is sinds 2008 niet meer zo hoog geweest.

Dat blijkt uit de publicatie Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen september 2018.

Spanningsindicator

De spanningsindicator van het UWV – het aantal openstaande vacatures gedeeld door het aantal personen met een WW-uitkering – is dit jaar flink opgelopen. De spanningsindicator is gestegen van 1,5 in het 1e kwartaal van 2018 naar 2 in het 2e kwartaal. Dat duidt op een krappe arbeidsmarkt. De krapte is zelfs sinds het 3e kwartaal van 2008 niet meer zo hoog geweest.

Meer werkenden

Er zijn ook meer banen bijgekomen. Zo is het aantal werkenden binnen een jaar met 200.000 toegenomen. Vooral het aantal vaste contracten is gestegen (159.000), maar ook het aantal uitzenduren blijft toenemen.

Spanning op de arbeidsmarkt

De vraag naar personeel groeit echter nog veel sterker. Eind juni meldde het CBS een recordaantal van 251.00 vacatures. Daarbij komt dat het aanbod van beschikbare werkenden op de arbeidsmarkt afneemt; de werkloosheid daalt. Dit veroorzaakt de oplopende spanning op de arbeidsmarkt. Door de krappe arbeidsmarkt kampen steeds meer werkgevers volgens het UWV met het vinden van geschikt personeel.

Top-15 beroepen

De 15 beroepen waarvan de arbeidsmarkt het meest krap is, zijn:

 1. Machinemonteurs
 2. Bouwarbeiders afbouw
 3. Elektriciens en elektronicamonteurs
 4. Timmerlieden
 5. Vrachtwagenchauffeurs
 6. Elektrotechnisch ingenieurs
 7. Software- en applicatieontwikkelaars
 8. Ingenieurs (geen elektrotechniek)
 9. Assemblagemedewerkers
 10. Automonteurs
 11. Loodgieters en pijpfitters
 12. Metaalbewerkers en constructiewerkers
 13. Lassers en plaatwerkers
 14. Gespecialiseerd verpleegkundigen
 15. Transportplanners en logistiek medewerkers

Bron: UWV

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer