UWV: vacatures steeds moeilijker te vervullen

0

Ruim vier op de tien werkgevers ondervinden dat het steeds moeilijker wordt om vacatures te vervullen. Vooral de IT en techniek kampen met moeilijk vervulbare vacatures.

Dat stelt uitkeringsinstantie UWV.

Onderzoek onder ruim 6.700 ondernemingen wijst uit dat 40% van de vacatures inmiddels moeilijk vervulbaar is. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen nog een derde van de vacatures lastig in te vullen was.

Intermediair inschakelen

Werkgevers doen dan ook meer inspanningen om de moeilijk vervulbare vacatures alsnog te vervullen, stelt het UWV. Ze laten vacatures bijvoorbeeld langer openstaan, plaatsen ze nogmaals via andere kanalen of zetten hun eigen netwerk in bij de zoektocht naar kandidaten. Ook bieden werkgevers opleidingen aan voor sollicitanten die de juiste kwalificaties missen of schakelen ze een intermediair in, zoals een headhunter of uitzendbureau. Uiteindelijk lukt het bedrijven om bijna twee derde van de moeilijk vervulbare vacatures (alsnog) in te vullen.

Wervingsproblemen in IT en techniek

De wervingsproblemen zijn het grootst voor ICT-beroepen (70%) en technische beroepen (64%). In de zorg en het onderwijs zijn de helft van de vacatures moeilijk te vervullen. Voor bedrijfseconomische, administratieve of creatieve functies vinden werkgevers makkelijker personeel.

Te weinig sollicitanten

Bij vacatures die moeilijk vervulbaar zijn, worden vaak specifieke functie-eisen gevraagd. Dit zijn bijvoorbeeld een (vak)diploma of certificaat, relevante werkervaring, specifieke vakkennis en Nederlandse taalvaardigheid. Volgens werkgevers blijven vacatures vaak langer open staan omdat er weinig sollicitanten zijn. Ook is er soms sprake van een gebrek aan relevante werkervaring of vakkennis bij sollicitanten.

Recordaantal vacatures

Er komen overigens ook steeds meer vacatures bij. Vorige week meldde het CBS dat het aantal openstaande vacatures is opgelopen tot een recordniveau van 251.000. Vooral in de handel en de horeca is de vraag naar personeel sterk toegenomen. Alleen in de financiële dienstverlening was er in het tweede kwartaal sprake van een kleine afname.

Bron: UWV/ANP

Lees ook: UWV: krapte arbeidsmarkt breder voelbaar

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer