Kwart ondernemers heeft last van personeelstekort

0

Een kwart van de bedrijven wordt belemmerd bij het uitoefenen van hun bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. De personeelstekorten lopen de laatste tijd flink op.

Dit melden het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). Het gaat hier om de niet-financiële bedrijven.

Personeelstekorten lopen op

Aan het begin van het derde kwartaal stelt dus 25% van de ondernemers problemen te hebben bij de bedrijfsvoering door een tekort aan arbeidskrachten. Begin 2016 werd een tekort aan arbeidskrachten nog slechts door minder dan 5% van de bedrijven genoemd als belemmerende factor. Sindsdien is het aantal bedrijven met personeelstekort onafgebroken gegroeid. Uit onderzoek door dezelfde partijen een jaar eerder bleek dat aan het begin van het derde kwartaal van 2017 één op de zes ondernemers personeelstekort echt als een belemmering ervoer voor het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten. Dat is nu dus opgelopen naar één op de vier ondernemers.

Bouw, zakelijke dienstverlening en vervoer

In de bouw meldt 39% van de ondernemers personeelstekorten. Het personeelstekort loopt de laatste tijd flink op. In het tweede kwartaal maakte 19% van de bouwbedrijven hiervan melding.
Ook in de zakelijke dienstverlening (35%) en de sector vervoer en opslag (32%) is het tekort aan arbeidskrachten relatief groot.

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen nam ondanks het personeelstekort verder toe tot een stand van 15,0. Dat is 0,8 punt hoger dan een kwartaal eerder. Sinds 2014 is de stemming onder ondernemers onafgebroken positief.

Recordaantal openstaande vacatures

Vorige week meldde het CBS al dat het aantal openstaande vacatures is opgelopen tot een recordniveau van 251.000.

Bron: CBS/ANP

 

Over Auteur

Reageer