Een op de zes ondernemers ervaart personeelstekort

0

Bedrijven zijn zeer positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Een op de drie bedrijven verwacht een verdere groei van de werkgelegenheid in het komende kwartaal. Tegelijkertijd groeien de zorgen over de toenemende personeelskrapte.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft steeds meer moeite met het vinden van geschikte arbeidskrachten. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Aan het begin van het derde kwartaal van 2017 meldt één op de zes ondernemers personeelstekort echt als een belemmering te ervaren voor het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten.

Hoogste ondernemersvertrouwen sinds 2008

De groeiende vraag naar personeel valt samen met de nu flink aantrekkende economie. Dit komt ook tot uiting in het ondernemersvertrouwen, dat op het hoogste niveau staat sinds eind 2008.

De zakelijke dienstverlening heeft het meeste last van een tekort aan arbeidskrachten. Ook in de sector informatie en communicatie, met name de IT-bedrijven, en de bouwsector speelt het probleem van een personeelstekort. In de detailhandel is het probleem minder nijpend.

Eind juli bleek uit cijfers van Rabobank dat ook ruim 20 procent van de uitzendbureaus problemen ondervindt met het vinden van gekwalificeerd personeel. Ook ingenieursbureaus en juridisch- en managementadviesbureaus kunnen niet altijd meer voldoende werknemers vinden.

Verder zitten ook beveiligingsbedrijven, callcenters, hoveniers en schoonmakers in toenemende mate om personeel verlegen, volgens de Rabobank. De bank zegt dat nu 7 procent van de economie last heeft van het personeelstekort.

Lees ook:

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer