Gemiddeld zzp-tarief blijft steken op 43 euro

0

Ondanks de aantrekkende economie blijft het gemiddelde zzp-tarief in 2017 steken op 43 euro. Dat is gelijk aan het ‘schamele gemiddelde’ van vorig jaar, zo meldt ondernemersplatform Hoofdkraan.nl. Bij sommige beroepsgroepen daalt het tarief zelfs.

Hoofdkraan.nl baseert haar cijfers op 15.000 offertes die door freelancers op haar platform zijn uitgebracht. Vooral de marketing- en communicatiebranche heeft het volgens Hoofdkraan zwaar te verduren gehad dit jaar. Het gemiddelde uurtarief is met 3 euro gezakt naar 43 euro. Met name de socialmedia-specialisten zien hun inkomsten dalen. Waar zij in 2014 nog gemiddeld 54 euro kregen voor een uur werk, is daar in 2017 nog maar 38 euro van over.

Freelance docenten zakken naar 33 euro

Freelancers die zich met tekst en vertaling bezighouden blijven onderaan de markt schommelen en zakken in 2017 van een uurtarief van 38 naar 36 euro. De grootste stijging in uurtarief is te vinden bij zzp’ers in de analyse- en adviesbranche, waar het gemiddelde tarief steeg van 48 naar 54 euro.

Freelance docenten komen dit jaar het allerslechtst uit het onderzoek. Het gemiddelde uurtarief is gedaald naar 33 euro en is daarmee lager dan dat van een secretaresse of blogger. Het uurtarief in de juridische dienstverlening blijft de lijst op grote afstand aanvoeren met 73 euro.

Wet DBA zorgt nog steeds voor tariefdruk

Hoofdkraan.nl-directeur Niels Goossens ziet zijn vorig jaar uitgesproken vrees ten aanzien van de Wet DBA bevestigd door de cijfers. “Blijvende onzekerheid onder freelancers en hun opdrachtgever over de geldende regelgeving, lijkt een blijvende weerslag te hebben op de tarieven. Opdrachtgevers zijn terughoudend en een beperkter opdrachtenaanbod zorgt voor meer concurrentie en tariefdruk.”

Goossens denkt wel dat het vanaf nu alleen nog beter kan worden. “Met een nieuw kabinet op komst lijkt er meer duidelijkheid over de Wet DBA te komen en als het werkloosheidscijfer als graadmeter voor freelance-kansen mag gelden, dan moet er komend jaar groei mogelijk zijn.”

Groningen betaalt zzp’ers het best

Op regionaal niveau zijn ook successen te vieren. In Groningen steeg het uurtarief van 40 naar 52 euro, waarmee Groningse freelancers het een stuk beter voor elkaar hebben dan de Randstedelijke zzp’er.

Tarieven in de bouw

Onlangs meldde de NOS dat het uurtarief van zzp’ers in de sterk aantrekkende bouwsector van gemiddeld 25 euro is gestegen naar 45 euro. Het tekort aan vakmensen speelt bij die toename ook een rol.

In reacties wezen vakbonden er op dat lang niet alle zzp’ers in de bouw die 45 euro per uur in rekening brengen. FNV Bouwen en Wonen adviseert zzp’ers hun tarieven te verhogen als ze minder dan 35 tot 45 euro per uur verdienen, zodat ze zichzelf beter kunnen verzekeren.

Bronnen: Hoofdkraan, NOS, FNV

Het volledige rapport van Hoofdkraan staat ook online.

Lees ook:

Over Auteur

Reageer