‘Automatisering neemt groot deel werk recruiters over’

0

Bijna driekwart van de werkgevers denkt dat automatisering binnen tien jaar veel werkzaamheden van recruiters en talentmanagers geheel heeft overgenomen.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van CareerBuilder naar automatisering van HR-taken. De onderzoekers zien duidelijke tempoverschillen in de automatisering van HR en recruitment. Vaak hangt de invoering samen met de groei van de organisatie, zegt Rosemary Haefner, chief human resources officer bij CareerBuilder.

‘Taak van HR evolueert naar sociale en motiverende rol’

Volgens Haefner ontstaat bij groeiende bedrijven op den duur een kantelpunt waarbij automatisering noodzakelijk wordt. “Hierdoor kan het HR-team focussen op strategie en het bouwen van relaties met werknemers en kandidaten in plaats van op operationele taken. Bepaalde functies worden geautomatiseerd en de taak van HR evolueert naar de strategische, sociale en motiverende rol die technologie niet kan overnemen.”

Van de werkgevers die HR- en recruitmenttaken hebben geautomatiseerd, gebruikt ruim een kwart (26%) dit voor het oriëntatieprogramma op de eerste werkdag. Een op de vijf (21%) heeft het bevorderen van medewerkersbetrokkenheid geautomatiseerd en 29 procent gebruikt computers voor het beoordelen van medewerkers. 27 procent gebruikt automatisering om feedback over de kandidaten te vragen aan managers met aanwervingsbevoegdheid.

Tevreden over automatisering

De werkgevers die hun processen hebben geautomatiseerd zijn daar over het algemeen tevreden over. 93 procent zegt dat het tijd bespaart. 71 procent zegt dat kandidaten dankzij de automatisering de sollicitatieprocedure positiever ervaren. 69 procent vindt dat er minder fouten worden gemaakt. 67 procent bespaart geld dankzij automatisering. 60 signaleert dat de medewerkersbeleving positiever is.

Een derde van werkgevers gebruikt geen technologie voor recruitment

Toch zijn er nog veel bedrijven die automatisering buiten de deur houden als het gaat om recruitment en talentmanagement. Een derde van de werkgevers (34%) gebruikt geen technologie voor recruitment. 44 procent houdt automatisering buiten het onboardingsproces. 60 procent gebruikt geen technologie voor human capital management.

Aan het onderzoek werkten 719 HR-managers en recruiters van organisaties met meer dan 250 werknemers mee.

Bron: PWnet

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer