AI in recruitment: ‘vacatures vervullen gaat sneller en beter’

0

Het vervullen van vacatures met AI bespaart het bedrijfsleven niet alleen 70% tijd, maar het gebruik van AI in recruitment heeft ook acht van de tien keer als resultaat dat de juiste man/vrouw op de juiste plek komt. 

Dit stelt het Chinees-Nederlandse bedrijf Seedlink Tech aan de hand van onderzoek naar ervaringen van zijn klanten zoals L’Oréal, Coca Cola en Inditex. Seedlink is gespecialiseerd in het gebruik van artificial intelligence (AI) in het recruitmentproces.

Taalgebruik

Seedlink Tech ontwikkelt algoritmes aan de hand van onbewust taalgebruik, waarbij een aantal open vragen voldoende is om de beste kandidaat voor een vacature te selecteren. Door het taalgebruik van huidige werknemers te analyseren, wordt door algoritmen een match gemaakt met het taalgebruik van sollicitanten.

Big data

Rina Joosten-Rabou, mede-oprichter en chief commercial officer van Seedlink: “Het idee is dat mensen die dezelfde taal gebruiken, dezelfde persoonlijkheidskenmerken hebben en dus goed bij het bedrijf passen. Door big data kunnen we met 83% zekerheid de juiste kandidaat voorspellen. CV’s en persoonlijkheidstesten behoren tot het verleden.”

Vervullen vacature

In Europa en Amerika duurt het gemiddeld één jaar voordat een bedrijf volgens standaardprocedures een hoger opgeleide professional heeft aangenomen. Dat kan veel sneller, zegt Joosten-Rabou. “Met algoritmen weet een HR-manager binnen twintig minuten wie de beste kandidaten zijn.”

Het op deze manier gebruiken van AI in recruitment zorgt er bovendien voor dat het er bij de invulling van een vacature eerlijker aan toe gaat. Rina Joosten-Rabou: “Mensen kijken door hun eigen bril naar de wereld. Vaak hebben ze binnen tien seconden bepaald of ze iemand aardig vinden of niet. In een sollicitatiegesprek willen we onbewust onze intuïtie bevestigd zien waardoor niet per definitie de beste kandidaat wordt gekozen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat HR-managers geneigd zijn iemand aan te nemen die op henzelf lijkt. Met AI wordt dat voorkomen.”

AI in recruitment

Joosten-Rabou verwacht dat Nederlandse bedrijven AI in het recruitmentproces zullen omarmen. “Nederland is een leider op het gebied van progressieve ideologieën in Europa. Ik denk dat onze liberale geest ons in de voorhoede van innovatieve ontwikkelingen plaatst en dat we daarmee een koppositie in Europa zullen behouden. Nederlandse bedrijven hebben moed, ambitie en belangstelling om te experimenteren en naar de toekomst te kijken.”

Headhunter blijft

Het vak van headhunter zal door de technologische ontwikkelingen veranderen, maar niet verdwijnen, voorspelt Joosten-Rabou. “Er komt een nieuwe taal die we met elkaar aan het uitvinden zijn, maar de menselijke factor zal altijd nodig blijven. Het HR-vakgebied verandert in rap tempo, en professionals zullen nieuwe technologische ontwikkelingen moeten begrijpen om relevant te blijven. Het werk verandert, maar zal niet verdwijnen.”

Bron: PW.

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer