AI in recruitment maakt werving en selectie eerlijker

0

De meeste werkzoekenden en werkenden zien voordelen in het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) bij het vinden van een baan. AI in recruitment maakt werving en selectie eerlijker. Want robots zijn niet bevooroordeeld zoals de menselijke recruiter.

Dat blijkt uit een onderzoek door Panelwizard, in opdracht van Indeed, onder 1.600 werkzoekenden en werkenden in Nederland en België.

80% van de respondenten geeft aan dat een recruiter in het wervingsproces onbevooroordeeld moet zijn. Eenzelfde percentage beaamt dat werkgevers sollicitanten te snel of verkeerd beoordelen doordat zij, net als ieder ander mens, bevooroordeeld kunnen zijn. “En hier ligt grote toegevoegde waarde voor kunstmatige intelligentie ter ondersteuning van de recruiter”, zegt Sander Poos, managing director van Indeed Benelux. “Door het toepassen van algoritmen kun je de beste match realiseren tussen werkzoekende en de juiste vacature, en hierbij vooroordelen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe technologie voor geautomatiseerde assessments die HR-professionals en recruiters inzicht geven in hoe kandidaten zouden presteren op bepaalde taken.”

AI in recruitment

Hulp bij het vinden van werk is de meest gewenste toepassing van AI. De meeste werkzoekenden en werkenden (61%) vinden het prettig als er gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde systemen en robots bij de werving en selectie. Ruim 31% van de respondenten zou dan ook graag zien dat er meer gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde systemen en zelflerende computers in het wervings- en sollicitatieproces als dit de zoektocht naar werk sneller en succesvoller maakt. Bijna een derde zegt graag advies aan te nemen van een geautomatiseerd systeem of robot als het helpt bij die zoektocht naar werk. Poos: “Denk bijvoorbeeld aan chatbots waarbij aan de hand van een vraag/antwoordgesprek een aantal geschikte vacatures wordt bepaald. De inzet van dit soort technologie vergroot de kans op een goede match, zelfs al in het begin van het proces.”

Zonder menselijke recruiters?

Ruim 44% van de respondenten zegt dat de toepassing van kunstmatige intelligentie vooroordelen in het sollicitatieproces vermindert. Daarom stelt 29% van de respondenten dat het wervingsproces voor sollicitanten eerlijker zou zijn zonder menselijke recruiters.
Maar de meesten vinden de rol van de recruiter onmisbaar bij de werving en selectie. Poos: “Dat onderstreept het belang van de menselijke factor als het gaat om de beste match tussen werkzoekenden en de juiste vacatures. Kunstmatige intelligentie moet als toevoeging bijdragen, met als doel om die match te realiseren. Hoewel de technologie zich blijft ontwikkelen, zal het werk van menselijke recruiters nooit worden vervangen. Sterker nog, er komt juist veel meer ruimte beschikbaar voor die menselijke kant.”

Bron: Indeed

Lees ook: AI in recruitment: ‘vacatures vervullen gaat sneller en beter’

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer