‘Kunstmatige intelligentie bepaalt de toekomst van recruitment’

0

Kunstmatige intelligentie (AI) krijgt een enorme invloed op het werk van de recruiter. Die moet een verstandige afweging maken tussen mens en online tools. En ook de selectiecriteria bij het vinden van toekomstig talent veranderen door de digitalisering. ‘Leer- en aanpassingsvermogen zijn straks belangrijker dan kennis en ervaring.’

Dat stelt Ralf Knegtmans, managing partner en mede-eigenaar van De Vroedt & Thierry. Knegtmans is keynote speaker tijdens het FlexEvent op 29 mei a.s. Voor Flexmarkt geeft hij alvast een vooruitblik op de toekomst van recruitment.

Krapte arbeidsmarkt houdt aan

De Vroedt & Thierry is een executive search bureau in Amsterdam dat al 42 jaar directeuren, commissarissen en senior managers bemiddelt in binnen- en buitenland in alle mogelijke sectoren. Ook in de bovenkant van de markt ziet Knegtmans de krapte op de arbeidsmarkt op dit moment. “Werkgevers denken nog steeds dat ze alle tijd hebben, maar gewilde kandidaten worden vaak al voor hun neus weggekaapt. Mensen met een senior profiel op het vlak van big data en analytics of cyber security of ICT zijn bijvoorbeeld heel schaars. Die hebben vaak twee tot drie opties tegelijkertijd om uit te kiezen.” Knegtmans ziet die krapte op de arbeidsmarkt op lange termijn niet snel verdwijnen. “Het is een combinatie van economische groei en de vergrijzingsgolf, die tot 2040 zal aanhouden.”

Talent van de toekomst

Digitalisering zal niet alleen eenvoudig, routinematig werk doen verdwijnen, maar ook sommige taken overnemen van werk van hoogopgeleiden, zoals accountants en advocaten. Via deep learning zullen computers intelligente taken overnemen om de hoogopgeleide werkende beter en efficiënter te laten functioneren. Dat vraagt ook een andere manier van werken en dus andere competenties. En dus andere selectiecriteria voor talent van de toekomst, weet Knegtmans. “Drijfveren en persoonskenmerken winnen het van competenties en ervaring. De professional zal in de toekomst patronen uit het verleden moeten loslaten en vooral in staat moeten zijn zich aan te kunnen passen, mee te veranderen. In plaats van IQ en EQ, is AQ belangrijk, de adaptability quotient, zoals Charles Darwin al aangaf.”
En die ontwikkeling op de arbeidsmarkt gaat sneller dan wij denken. In zijn boek Agile Talent geeft Knegtmans aan dat de wereld sneller verandert dan voorheen . “Dit gebeurt onder invloed van de technologische ontwikkelingen niet lineair, maar exponentieel. In de snel veranderende toekomst kan iemand zich niet beroepen op zijn CV. Leer- en aanpassingsvermogen zijn straks belangrijker dan kennis en ervaring.”
Daar ligt dus een grote uitdaging voor hr en de recruiter, stelt Knegtmans. “Die heeft te maken met schaars talent en krapte op de arbeidsmarkt en moet tegelijkertijd geschikt talent vinden voor de arbeidsmarkt van morgen en overmorgen.”

Invloed AI op recruitment

Digitalisering en dan met kunstmatige intelligentie (AI) biedt de recruiter wel heel veel mogelijkheden om dat talent van de toekomst te vinden. Ook voor het beoordelen van soft skills zoals leiderschapskills leent de computer zich uitstekend volgens Knegtmans. “Als het gaat om het identificeren van leiderschapskwaliteiten heeft een CV een lage voorspellende waarde. Een computer kan dat deel van het selectieproces overnemen. Er zijn online tools die succesvolle leiders kunnen herkennen aan hun taalgebruik. Laat je dan de computer honderden kandidaten interviewen, iets waar de recruiter zelf geen tijd voor heeft, dan geeft dat een veel beter beeld dan de voorselectie op basis van een CV.”

Zelfrijdende auto

Dat wil niet zeggen dat de factor mens bij recruitment minder belangrijk wordt, stelt Knegtmans. “Vragen als ‘waar past een kandidaat, waar komt hij het best tot zijn recht in deze fase van zijn carrière?’ vereisen voorlopig nog een menselijke afweging.” Knegtmans pleit ervoor meerdere selectietools in te zetten, een combinatie van computer en mens. Een feilloos absoluut vertrouwen op de juiste keuze door de computer heeft hij ook niet. “De recruiter moet zelf een verstandige afweging maken. Je kunt nu nog niet volledig vertrouwen op wat er uit de computer rolt. Vergelijk het met de zelfrijdende auto; die rijdt nog niet perfect, maar wel al beter dan wat een gemiddelde automobilist. En in de toekomst zelfs beter dan een ervaren automobilist.”

Ralf Knegtmans is managing partner en mede-eigenaar van De Vroedt & Thierry, een executive search en leadership consulting bureau in Amsterdam. Knegtmans is ook auteur van het boek ‘Agile Talent’, waarin hij zijn visie geeft op recruitment van toptalent in de toekomst.

Lees ook: ‘AI verandert de arbeidsmarkt sneller dan wij denken’

 

FlexEventRalf Knegtmans is keynote speaker tijdens het FlexEvent op 29 mei a.s. Knegtmans zal een master class verzorgen met als thema ‘Agile Talent, hoe selecteer je de beste talenten voor de toekomst?’ Meer weten? Kijk op event.flexmarkt.nl.

 

 

 

Over Auteur

Reageer