UWV: blijvende banengroei uitzendbranche

0

Het aantal banen in Nederland groeit volgend jaar naar het hoogste niveau ooit. Ook de uitzendsector blijft profiteren van de economische groei.

Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in de Arbeidsmarktprognose 2018-2019.

Door de groei van de economie steeg het aantal banen vorig jaar met ruim 200.000. De komende twee jaar komen er nog zo’n 318.000 banen bij, waardoor in 2019 een topniveau van 10,5 miljoen banen wordt bereikt. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het aantal werknemers met een vaste baan voor het eerst sinds 2009 sneller dan het aantal met een flexibele werknemersrelatie.

Banen in de uitzendbranche

In 2017 nam het aantal banen in de uitzendbranche flink toe (met 77.000). Ook in de komende twee jaar komen er nog respectievelijk 38.000 en 37.000 uitzendbanen bij. Daarmee vlakt de banengroei in de uitzendsector wel af, maar is de groei in absolute aantallen nog steeds het hoogst in vergelijking met andere sectoren.
Het lijkt erop dat de uitzendbranche blijft profiteren van de aantrekkende economie. De banengroei van de uitzendbranche loopt meestal terug als de economische groei goed op gang is gekomen, doordat bedrijven zelf meer personeel aannemen.
De groei van het aantal banen is inmiddels ook meer verspreid over andere sectoren dan in de jaren 2015 t/m 2017. Het aandeel van de uitzendbranche in de banengroei is dan ook lager dan toen.

Vacatures

Het UWV wijst wel op een keerzijde van de economische groei. “Het zal voor werkgevers lastiger worden om vacatures te vervullen. Veel vacatures sluiten niet aan bij de kennis en vaardigheden van werkzoekenden”, zegt hoofd arbeidsmarktinformatie Rob Witjes.

Het aantal nieuwe vacatures zal dit jaar en volgend jaar telkens uitkomen boven een miljoen. Dat was vorig jaar ook al zo en toen was dat voor het eerst sinds 2008. Waarschijnlijk kregen veel bedrijven vorig jaar weer mogelijkheden het personeelsbestand uit te breiden.

Bron: UWV/ANP

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer