Aanhoudend personeelstekort in logistiek en transportsector

0

Hoewel er steeds meer mensen werken in de logistiek en transportsector, is er sprake van een groot personeelstekort. Zo is er een recordaantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs.

Dat stelt het Sectorinstituut Transport en Logistiek op basis van cijfers van het CBS en het Pensioenfonds Vervoer.

Aan het begin van het derde kwartaal zegt zelfs 37% van de werkgevers in het beroepsgoederenvervoer dat zij zich belemmert voelen in hun bedrijfsvoering door het personeelstekort

Vacatures vrachtwagenchauffeurs

Vooral de vraag naar chauffeurs blijft toenemen. In het tweede kwartaal van dit jaar telde het UWV maar liefst 9.500 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Dat is fors meer dan een jaar eerder. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er namelijk 7.700.

Volgens het CBS is er sprake van een (zeer) krappe arbeidsmarkt voor vrachtwagenchauffeurs in alle arbeidsmarktregio’s, met uitzondering van het Noorden en de Achterhoek waar de arbeidsmarkt minder krap is. De oorzaak ligt niet alleen in de economische groei, maar er is ook een grote vervangingsvraag door de vergrijzing. De gemiddelde leeft van chauffeurs blijft oplopen en ligt nu op bijna 45 jaar.

Oproepkrachten

Het aantal werknemers in de transport- en logistieksector is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid naar ruim 147.000. Dat is 3,9% meer dan het jaar daarvoor. Het is het 17e kwartaal op rij dat er sprake is van groei van het aantal werknemers in deze sector. De meeste werkende in deze sector (57%, oftewel ruim 84.000) zijn chauffeurs. Wat opvalt is dat het aandeel oproepkrachten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar licht is gedaald (met 1%). Ruim een derde (35%) van de werknemers in de sector – met uitzondering van chauffeurs – heeft een oproepcontract. Onder de chauffeurs is het aandeel oproepkrachten klein (2,1%).

In- en uitstroom

In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de uitstroom van personeel in de logistiek en transportsector bijna 4.000 en de instroom was ruim 6.000. De instroom ligt al vier jaar hoger dan de uitstroom. Onder chauffeurs bedraagt overigens de uitstroom 1.933 en de instroom 2.595.

Arbeidsmarktcampagne

Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek, zegt in een toelichting: “(…) de arbeidsmarkt is gespannen. In het 2e kwartaal van 2018 blijft het aantal openstaande vacatures op een hoog niveau. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe. De sector werft daarom via de campagne www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl veel extra chauffeurs. Daarnaast zijn er ook veel vacatures voor andere beroepen in transport en logistiek.”

De Sectormonitor transport & logistiek Q2 2018 biedt gedetailleerde informatie over de personeelsontwikkelingen in de logistiek en transportsector.

Bron: Sectorinstituut Transport en Logistiek

Lees ook: Schreeuwend tekort aan personeel in logistiek en transport

Over Auteur

Reageer