Weerstand tegen versobering 30%-regeling

0

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vorige week voor een voorstel om de expatregeling te versoberen. De versobering van de 30%-regeling levert circa €200 miljoen op. Dit wordt gebruikt voor het verlagen van de rente op studieleningen voor de ‘pechgeneratie’, studenten die geen recht hadden op een studiebeurs.

Wat is de 30%-regeling?

Werkgevers mogen nu nog tot 30% van het loon van expats (kennismigranten) onbelast uitkeren. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet het loon van de buitenlandse medewerker die in Nederland komt werken exclusief die belastingvrije vergoeding meer dan €41.954 zijn. Medewerkers moeten daarnaast in het buitenland geworven zijn en ze moeten meer dan 150 kilometer hemelsbreed van de Nederlandse grens wonen.

De gedachte achter de regeling is dat expats zo gecompenseerd worden voor de extra kosten die ze maken voor hun levensonderhoud en als compensatie voor reiskosten.

Wat verandert er aan de regeling?

De versobering van de regeling geldt alleen voor mensen die er op 1 januari 2024 gebruik van gaan maken. Werknemers houden wel vijf jaar recht op de korting. Maar alleen het eerste jaar plus acht maanden mag er nog 30 procent belastingvrij uitbetaald worden. Daarna een jaar en acht maanden 20 procent en daarna een jaar en acht maanden 10 procent.

Bedrijfsleven en onderwijs niet blij

Vanuit het bedrijfsleven en het hoger onderwijs is er veel kritiek op het voorstel. Zo waarschuwde werkgeversorganisatie VNO-NCW voorafgaand aan de stemming: “Dit is een belangrijke regeling om Nederland aantrekkelijk te houden voor schaars internationaal talent, zoals technici’.” Bedrijven als Marktplaats en Just Eat Takeaway reageren negatief op de plannen. Zij verwachten dat het nog moeilijker wordt om hun vacatures te vervullen. Just Eat Takeaway geeft aan dat het vooral voor data- en techvacatures mensen uit het buitenland werft. Volgens het bedrijf remt het uitkleden van de 30%-regeling de innovatiekracht van Nederland.

Bij Nederlandse universiteiten en hogescholen werken bijna 10.000 mensen die de regeling gebruiken. De onderwijsinstellingen zijn dan ook fel tegen de versobering van de regeling.

Staatssecretaris en minister waarschuwen

Tijdens het debat waarin gestemd werd voor de versobering van de regeling gaf staatssecretaris Marnix van Rij al aan dat bezuinigingen op de expatregeling voor veel onrust zorgen in het bedrijfsleven. Van Rij riep de Tweede Kamer op eerst de al aangekondigde nieuwe evaluatie van de expatregeling af te wachten. Zo voorkom je uitvoeringsproblemen en ingewikkeld overgangsrecht, aldus de staatssecretaris.

Ook demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken reageerde negatief op het besluit. Volgens Adriaansens worden door de versobering van de expatregeling niet alleen grote bedrijven, maar bijvoorbeeld ook start-ups getroffen. Ze hoopt dat de Eerste Kamer het besluit nog terugdraait.

Vertrekken expats als regeling versoberd wordt?

Volgens een bericht in economenvakblad ESB vertrekken vooral goedverdienende expats daadwerkelijk als de 30%-regeling versoberd wordt. Dit blijkt uit onderzoek van Giarola et al. Door een inperking in 2012 liep de dertigprocentsregeling eerder af voor een deel van de expats. De topverdieners in deze groep, verlieten Nederland vervolgens achttien procent vaker dan de topverdieners voor wie de regeling niet afliep.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer