Werkzoekenden vrezen dat AI matchingsystemen bevooroordeeld zijn

0

In steeds meer recruitmentsystemen wordt gebruik gemaakt van artificiële intelligentie (AI). Vooral op het gebied van matching is AI behulpzaam. Werkzoekenden vragen zich echter wel af hoe onbevooroordeeld die AI is.

De American Staffing Association (de Amerikaanse tegenhanger van ABU/NBBU) laat regelmatig onderzoek verrichten naar actuele thema’s. Zo werd afgelopen zomer onderzocht hoe werkzoekenden aankijken tegen AI. Daartoe werden ruim 2.000 Amerikanen ondervraagd.

AI systemen bevooroordeeld

Vooral actief werkzoekenden denken dat recruitmentsystemen waarin AI wordt gebruikt meer bevooroordeeld zijn dan een recruiter. Maar liefst 49% van de werkzoekenden denkt dat AI meer bevooroordeeld is. Amerikanen die nu werken en een andere baan overwegen, zijn ook redelijk sceptisch. Van hen verwacht 43% dat AI systemen bevooroordeeld zijn. Van de werknemers die niet overweegt om een nieuwe baan te zoeken is ‘slechts’ 29% van mening dat AI meer bevooroordeeld is dan de menselijke tegenhanger.

De onderzoekers roepen recruiters op om transparant te zijn over het recruitmentproces en aan te geven dat en hoe ze AI inzetten. Dit zou het scepticisme van sollicitanten mogelijk wegnemen.

Werkzoekenden gebruiken AI

Hoewel ze dus op recruitmentgebied niet veel vertrouwen hebben in AI gebruiken werkzoekers zelf ook AI-systemen. Zo geeft 39% van de werkzoekenden aan dat ze AI-tools inzetten bij het solliciteren. AI wordt onder andere ingezet voor het vormgeven van het cv en bij het schrijven van een motivatiebrief.

AI in recruitmentsystemen

In steeds meer matchingtools wordt gebruik gemaakt van AI. Deze moeten cv-selectie vereenvoudigen en het selectieproces efficiënter maken. Op de site recruitmenttech.nl worden 18 matchingtools die gebruik maken van AI op een rij gezet. Onder andere HireVue, 8vance, Recrout en Actonomy worden in dit artikel besproken. Ook Elise, een matchingoplossing voor openbare arbeidsbemiddelingsdiensten en uitzendbureaus wordt besproken.

AI Act

In Europa zijn HR- en recruitmentsystemen die gebruik maken van AI als risicovol aangemerkt. Juist omdat deze systemen bijvoorbeeld zouden kunnen discrimineren. Om het gebruik van AI te reguleren is de AI Act opgesteld. Deze zogenoemde AI Act is naar verwachting eind dit jaar klaar en zal over uiterlijk twee jaar ook in Nederland van kracht zijn, zo vertelt ICT jurist Arnoud Engelfriet.

FleXevent

Uitzendondernemers die van een matchingsysteem gebruiken waarin AI actief is krijgen daar dus mee te maken. Arnoud Engelfriet zal daar in zijn bijdrage op het FleXevent op 7 december uitgebreid bij stilstaan. Wil jij voorbereid zijn op de komst van de AI Act, schrijf je dan vooral in voor het Flexevent!

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer