De diversiteit aan flexibele arbeidscontracten op scholen en onderwijsinstellingen groeit.
De meest voorkomende vormen van flexibele arbeidscontracten zijn uitzendarbeid, payrolling, detachering, het inkopen van lesuren bij freelancers en leerarbeidsovereenkomsten. Op basisscholen en in het voortgezet onderwijs gaat het vooral om payrollkrachten en het omzetten van tijdelijke contracten in structurele flexibele contractvormen. Het middelbaar beroepsonderwijs maakt vooral en vaker gebruik van payroll en detacheringen. Het hoger onderwijs kent diverse contractvormen.
Dit blijkt uit het rapport ‘Diversiteit aan arbeidsovereenkomsten in het onderwijs’ van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO).
De keuze voor flexibele arbeidscontracten hangt vooral samen met financiële en organisatorische factoren en niet zozeer met inhoudelijke of kwalitatieve aspecten.
Volgens Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad laat de ontwikkeling zien dat ook in het onderwijs langzamerhand behoefte ontstaat aan flexibiliteit, waarbij de moderne werknemer gemakkelijk kan schakelen tussen werk en privé. “Dat vergt een flexibele werkomgeving en arbeidsvoorwaarden.”
Het SBO laat vervolgonderzoek doen naar de omvang van flexibele arbeidscontracten en het effect op de arbeidssfeer, de organisatie en de onderwijskwaliteit.