Proef om flexwerkers aan hypotheek te helpen

0

Uitzendorganisatie Randstad, Obvion Hypotheken en de Vereniging Eigen Huis (VEH) starten in januari een proef om mensen met een flexibel arbeidscontract makkelijker in aanmerking te laten komen voor een hypotheek.

Dat maakten zij donderdag bekend. Obvion heeft toegezegd een aantal flexwerkers een hypotheek te verstrekken, wanneer zij een zogeheten perspectiefverklaring krijgen van Randstad en een positief hypotheekadvies van VEH. Aan de proef doen in eerste instantie 1200 mensen mee.

Alternatief werkgeversverklaring
De perspectiefverklaring dient als vervanging van de werkgeversverklaring, die normaal nodig is bij het aanvragen van een hypotheek. De flexwerkers komen hiervoor in aanmerking wanneer zij minimaal een jaar werkzaam zijn voor Randstad en de uitzendorganisatie verwacht dat zij in de toekomst tenminste hun huidige inkomstenniveau kunnen handhaven.

Goede perspectieven arbeidsmarkt
De organisaties benadrukken dat er niet veel vaste contracten meer worden afgesloten. Werknemers met tijdelijke contracten komen daarentegen steeds vaker voor. Huizenbezittersvereniging VEH zet zich er daarom al langer voor in dat flexwerkers makkelijker een huis kunnen kopen. ‘Nu zijn hypotheekverstrekkers nog geneigd erg naar het verleden te kijken. Er zijn veel zelfstandigen, die heel mobiel zijn en een goede opleiding en hele goede perspectieven op de arbeidsmarkt hebben. Maar dat levert hen over het algemeen geen hypotheek op.’

VEH hoopt dat de proef snel verder uitgebouwd kan worden, ook bij andere hypotheekverstrekkers.

ANP

Lees ook: AFM: Voldoende ruimte voor hypotheek flexwerkers

 

Michiel Jonkers schreef voor Flexmarkt onlangs een blog waarin hij de politiek oproept maatregelen te nemen om de maatschappelijke positie van de flexwerker te verbeteren.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer