Samenwerking om nieuwbouw arbeidsmigranten te realiseren

0

In de Brabantse gemeente Eersel wordt donderdag 6 december de eerste steen gelegd voor het ‘Flex Logies Gebouw’, waarin vanaf volgend voorjaar maximaal tachtig arbeidsmigranten gaan wonen. De initiatiefnemers zijn Metaal Flex Nederland, de gemeente Eersel en Woningstichting de Zaligheden (WSZ).

De bewoners van het Flex Logies Gebouw zijn werknemers van Metaal Flex Nederland. Het gebouw aan De Vonder in Eersel wordt een kleinschalig wooncomplex van drie gebouwen met ieder twee woonlagen. Elke woonlaag heeft een woonkeuken en vijf kamers waarin per kamer twee of drie personen verblijven. Er zal straks 24 uur per dag een huismeester aanwezig zijn. De bewoners betalen netto 150 tot 200 euro huur per maand.

Detachering
Metaal Flex Nederland is een van de grotere detacheerders van Zuid-Nederland en heeft voortdurend zo’n vijfhonderd mensen onder contract. De werknemers, die via de eigen werving- en selectiebureaus in Polen naar Nederland komen, zijn vooral werkzaam in de lokale industrie. Voor directeur-eigenaar Roel van Heugten van Metaal Flex Nederland wordt met de nieuwbouw een lang gekoesterde wens realiteit: goede, op maat gemaakte woonomstandigheden voor de werknemers. ‘Hiermee laten we zien dat het wel degelijk kan: moderne, betaalbare en nette voorzieningen waar werknemers blij van worden.’

Gemeente
De drie partijen in Eersel hebben in 2009 de handen ineengeslagen om samen nieuwbouw te realiseren. Wethouder Roeland van Hooff: ‘Over betere huisvesting van arbeidsmigranten wordt al jarenlang gesproken, in het hele land. Wij hebben nu concrete stappen gezet.’ Directeur-bestuurder Gerrit van der Weijst van WSZ: ‘Aangezien er structureel tijdelijke arbeidskrachten uit het buitenland nodig zijn om hier de economie draaiende te houden, is het onze verantwoordelijkheid om ook voor hen fatsoenlijke huisvesting te verzorgen. Dat gebeurt nu in Eersel.’

Huisvesting voor arbeidsmigranten staat momenteel volop in de politieke en bestuurlijke belangstelling, ook in de regio Eindhoven. De landelijke overheid wil dat werkgevers, gemeenten en woningcorporaties hier gezamenlijk de schouders onder zetten. Een week na de eerste steenlegging houdt het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) een regionale conferentie over deze problematiek. Ook hier zijn de drie belangrijkste deelnemers werkgevers, gemeenten en woningcorporaties.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer